open-navfaktor-logo
search
Nalaz vozača negativan
U TK jedno dijete i roditelji u izolaciji, ali nema potrebe da se radi test na koronavirus
U Tuzlanskom kantonu nikome osim vozača autobusa iz Tuzle nije rađen test na koronavirus jer za to nije bilo potrebe, saznaje Faktor. 
26.02.2020. u 12:40
get url
text

Nalaz vozača koji je od petka do nedjelje boravio u Italiji je negativan, a pored njega, u 14-dnevnoj izolaciji nalazi se bračni par i dijete iz Gračanice, ali oni nemaju simptome nikakve bolesti.

VEZANI TEKST - Vozač iz Tuzle koji je testiran na KCUS-u nema koronavirus!

Faktoru je nešto ranije prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra u Sarajevu, potvrdila da vozač iz Tuzle nema koronavirus, a što je ustanovljeno na osnovu testiranja u KCUS-u. 

- Želim naglasiti da su se roditelji i dijete iz Gračanice, koji su u privatnom aranžmanu putovali u Italiju, sami javili u Dom zdravlja Gračanica. Oni se nalaze u kućnoj izolaciji i nema potrebe za testovima na koronavirus jer niko ne pokazuje nikakve simptome - kaže Maida Mulić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Nastava u Drugoj osnovnoj školi u Gračanici, u koju ide i spomenuto dijete, obustavljena je zbog povećanog broja učenika koji izostaju s nastave zbog respitaornih infekcija, odnosno gripe i bolesti sličnih gripi. S obzirom na to da niko od tih učenika nije bio u Italiji, nema potreba da se bilo ko testira na koronavirus.

Dakle, informacija koju je jučer iznijela ministrica zdravstva Dajana Čolić da se radi o većem broju djece koji su boravili u Italiji s nastavnicima, nije tačna.

Brisevi vozača koji je boravio u Veneciji, poslani su jučer i testirani u Referalnom centru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu te su pokazali da je on negativan na koronavirus.

Vozač autobusa firme Transturist boravio je na području Venecije od petka do nedjelje. On se jučer javio na Univerzitetski-klinički centar Tuzla, a kada je utvrđeno da ima upalu grla, urađeno je testiranje na koronavirus.

- Sve osobe koje u su u posljednih sedam dana putovale u zemlje u kojima je prisutan koronavirus, trebaju se javiti u svoje domove zdravlja gdje će dobiti uputstva za ponašanje. Jedan takav primjer građanske svijesti je i vozač autobusa, koji se sam javio - rekla je jučer ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.