open-navfaktor-logo
search
Općinski sud Sarajevo
U toku ročište za pritvor Abdulahu Skaki
U sarajevskom Općinskom sudu, pred sutkinjom za prethodni postupak Amrom Hodžić - Zećo, u toku je ročište povodom prijedloga Tužilaštva Kantona Sarajevo za određivanje jednomjesečnog pritvora bivšem gradonačelniku Sarajeva i ambasadoru Bosne i Hercegovine u Kataru Abdulahu Skaki, koji je uhapšen prekjučer po naredbi sarajevskog Tužilaštva. 
25.05.2023. u 17:51
get url
text

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS zatražilo jednomjesečni pritvor za Abdulaha Skaku

Tužilaštvo je, nakon ispitivanja Skake u svojstvu osumnjičenog, od Suda zatražilo da mu odredi pritvor zbog, kako je saopćeno, opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i prikriti dokaze, kao i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Tužilaštvo ga sumnjiči za nekoliko krivičnih djela, među kojima su zloupotreba položaja, nesavjestan rad u službi i krivotvorenje službene isprave.

{$galerijaFotografija}

Na teret mu se stavlja davanje dara u vezi s izborom predsjedavajućeg Gradskog vijeća, a sve kako Bogić Bogićević ne bi mogao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva, odnosno kako bi sebi izdejstvovao drugi mandat na toj poziciji.

Skaka je osumnjičen i da je davao budžetski novac udruženjima i firmama u kojima su bili angažovani članovi njegove porodice i članovi porodice njegovih savjetnika, te je taj novac trošen nenamjenski.

Tužilaštvo KS na današnjem ročištu zastupa kantonalni tužilac Darko Soldat, dok je braniteljica Abdulaha Skake advokatica Senka Nožica.

Nakon što obje strane u postupku iznesu svoje argumente za, odnosno protiv pritvora, Sud će donijeti odluku u zakonskom roku od 24 sata.

Ročište Abdulah Skaka, 25.05.2023.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.