open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na genocid
U Travniku održana šetnja u znak podrške majkama Srebrenice
Munira Subašić kazala je da se majke Srebrenice već 24 godina bore za istinu i pravdu, te da neće odustati dok ne budu pronađena tijela svih ubijenih
11.11.2019. u 15:04
get url
text

Genocid počinjen u Srebrenici nikada ne smije biti zaboravljen, nego mora biti stalni podsjetnik na okrutnost rata, poručeno je danas u Travniku, gdje je više od 200 učenika sudjelovalo u šetnji podrške majkama Srebrenice.

Obraćajući se sudionicima skupa, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić kazala je da se majke Srebrenice već 24 godina bore za istinu i pravdu, te da neće odustati dok ne budu pronađena tijela svih ubijenih.

- Ne smijemo nikad zaboraviti, jer nam se tada sve može ponoviti. Naša misija je pronaći kosti naše djece i da zločinci budu izvedeni pred lice pravde. Već 24 godine se borimo za to. Iako je svijet malo nepravedan i gluh, ipak smo ga probudili jer imamo presude za genocid, zločine i zločinačke poduhvate - naglasila je Subašić.

Načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić kazao je da je Srebrenica simbol stradanja BiH i Europe u 21. stoljeću i mrlja na savjesti čovječanstva.

- Ne smijemo dozvoliti prekrajanje historije i onoga što je podnijelo tolike žrtve. Srebrenicu ne smijete zaboraviti ni vi, nove generacije, morate znati šta se dogodilo - poručio je Hadžiemrić učenicima.

Šetnju podrške organizirali su učenici OŠ "Travnik" i Mješovite srednje tehničke škole Travnik, a uz majke Srebrenice, pridružili su im se i građani Travnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.