open-navfaktor-logo
search
Selo kod Konjica
U Trusini obilježena godišnjica ubistva 15 hrvatskih civila i sedam pripadnika HVO-a
U Konjicu, na jugu BiH, u selu Trusini obilježena je 29. godišnjica ubistva 15 hrvatskih civila i sedam pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).
16.04.2022. u 20:05
get url
text

Zločin u Trusini dogodio se u jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine, a počinili su ga pripadnici jedinice za posebne namjene "Zulfikar" Armije BiH. Najstarija žrtva imala je 75, a najmlađa 21 godinu, javlja Radio Slobodna Evropa.

Na obilježavanju godišnjice bila je prisutna i Monika Šego, koja je imala 14 godina kada je počinjen zločin u Trusini.

Selo je napustila tri dana prije napada, ali su sa ocem ostala njena braća od 10 i 12 godina. Kako kaže, oni su bili svjedoci očevog strijeljanja.

Predsjednica Udruženja porodica poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja Konjica Dragica Tomić kazala je da "ovaj zločin treba da bude opomena da se više nikada i nigdje ne ponovi".

Ističući da bez oprosta nema pomirenja, Tomić je podsjetila i na zločin u Ahmićima, te je uputila izraze sućuti i podrške porodicama ubijenih u tom selu.

U Trusini je u subotu bila i delegacija Centra za nenasilnu akciju, čiji je predstavnik Nedžad Novalić poručio da sjećanje na žrtve "ne može biti etnički ni nacionalno omeđeno".

Za zločine u Trusini, Sud BiH pravosnažno je osudio Edina Džeku na 13 godina zatvora i Rasemu Handanović na pet i pol godina zatvora. Na 15 godina osuđen je Nihad Bojadžić, a Nedžad Hodžić i Mensur Memić osuđeni su na 12, odnosno 10 godina zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.