open-navfaktor-logo
search
Ima se, može se
U turističkim agencijama trljaju ruke: Evo gdje će Bosanci i Hercegovci provesti novogodišnje praznike
Sve je više onih koje ne privlači da nekoliko stotina KM izdvoje i potroše za boravak u luskuznom hotelu ili restoranu, uz proslavu Najluđe noći. Trend je proslavu Nove godine kombinirati sa putovanjem iz snova, na neko egzotično mjesto, po mogućnosti što dalje od  BiH
12.11.2019. u 19:07
get url
text

I ove godine mnogi Bosanci i Hercegovci novogodišnje praznike provest će izvan države. Iz godine u godinu sve je više onih koje ne privlači da nekoliko stotina KM izdvoje i potroše za boravak u luskuznom hotelu ili restoranu, uz proslavu Najluđe noći. Trend je proslavu Nove godine kombinirati sa putovanjem iz snova, na neko egzotično mjesto, po mogućnosti što dalje od BiH.

Većina turističkih agencija u Sarajevu odavno nudi novogodišnje aranžmane, a potražnja je takva, da je za neke destinacije, kako su nam kazali, ostalo vrlo malo upražnjenih mjesta.

Ono što je još zanimljivo, a što su nam otkrili menadžeri prodaje, jeste da su ove godine puno traženije avionske, od autobuskih destinacija.

Prema riječima Muamera Lutvića, direktora Centrotoursa, ove godine apsolutni hit je Catania na Siciliji, koja je ujedno i najtraženija novogodišnja destinacija u ovoj turističkoj agenciji.

Catania na Siciliji, biser Mediterana, koji privlači sve više Bosanaca i Hercegovaca 

- Sicilija je biser Mediterana. Riječ je o pravom odmoru iz snova koji traje pet dana i noći sa direktnim letom iz Sarajeva, i koji, uz vrlo zanimljiv i povoljan program, košta 950 KM sa uračunatim taksama. Iako je ove godine daleko najtraženiji, mjesta još uvijek ima. Vrlo tražen aranžman je i Rim (četiri dana – 850 KM u hotelu sa četiri zvjezdice) sa također, direktnim letom iz glavnog grada BiH, a prati ga Istanbul koji uključuje pet dana i četiri noćenja sa cijenom od 450 maraka (u cijenu nisu uračunate takse), pa više, zavisno od hotela. U pomenute cijene uključeno je spavanje sa doručkom. Zanimljiva je i Azurna obala-Nice-Cannese-Monaco-Nice, ali i Venecija. Prag, Beč, Bratislava su autobuske ture-kaže Lutvić.

Rim - četiri dana u hotelu sa četiri zvjezdice košta 850 KM

U Relax Toursu najtraženija novogodišnja destinacija je Dubai. Kazala nam je to Minela Gelić, menadžerica prodaje, a za osam dana i sedam noći potrebno je izdvojiti 1.699 KM.

Dubai, destinacija kojoj je teško odoljeti

- Popularan je i aranžman dočeka 2020. na Malti. Putovanje koje košta 899 maraka, uključuje sedam dana i šest noći, putovanje avionom i boravak u hotelu sa tri zvjezdice sa doručkom. Imamo i ponudu odsijedanja u hotelu sa četiri zvjezdice, a to iznosi 1.099 KM. Kao i prethodnih, i ove godine imamo dva novogodišnja termina za Istanbul. Pet dana i četiri noći koštaju 459 KM. Za novogodišnje praznike ponudili smo i jednu autobusku turu, a to je četiri noći na Azurnoj obali - Nice-Cannese-Monaco-Monte Carlo. Cijena je 599 KM - objasnila je Gelić i dodala da računaju kako će sve novogodišnje destinacije prodati do kraja novembra.

Za sema dana i šest noći na Malti potrebno je izdvojiti 899 maraka 

I u Turističkoj agenciji Sol Azur&BuenaVista zadovoljno trljaju ruke. Za novogodišnje praznike agencija je svojim klijentima ponudila 20 destinacija – deset autobuskih i deset avio tura, a zainteresovanost je, kako su nam rekli, gotovo podjednaka za sve.

Istanbul uvijek je top destinacija

- Prva je polovina novembra, ali ako je suditi prema dosadašnjim pokazateljima, vrlo brzo ćemo prodati sve aranžmane. U našoj agenciji tokom cijele godine najtraženija je Turska, pa tako i za novogodišnje praznike vodi Istanbul. Tri noćenja u hotelu sa četiri zvjezdica uz doručak koštaju 499 KM. Slijedi ga Maroko. Desetodnevno putovanje u ovu čarobnu zemlju, koja se nalazi između Atlantskog okeana i Sahare, košta 1.599 maraka. Bosanci i Hercegovci znaju izabrati, pa nam je ostalo još samo sedam mjesta. Pet noćenja u Moskvi je 999 maraka - kaže Adnan Baručija, direktor marketinga.

Desetodnevno putovanje u Maroko - čarobnu zemlju, koja se nalazi između Atlantskog okeana i Sahare, košta 1.599 maraka

Svi oni koji putuju preko Turističke agencije ARD Travel, Novu 2020. dočekat će uglavnom u evropskim centrima - Beču, Pragu, Budimpešti.

Beč, uz još neke evropske centre, organizira najbolje dočeke Nove godine

- To su gradovi koji tradicionalno organiziraju najbolje dočeke Nove godine, pa nije čudo što su se naši klijenti u većem broju i ove godine odlučili za te destinacije. Tri noći u Beču koštaju 349 KM. U cijenu je uračunato noćenje sa doručkom, prijevoz autobusom, troškovi organizacije i pratioca putovanja. Dvije noći u Budimpešti iznose 235 KM, a tri noći sa doručkom u Pragu su 345 maraka. Barcelona je uvijek atraktivna za novogodišnje praznike, pa tako i ove godine. Mnogi su se i sada odlučili za nju, a osam dana košta 1.500 KM, bez takse. Izdvojila bi i pet noćenja sa doručkom u Moskvi, za šta treba platiti 1.200 KM. Let je direktan iz Sarajeva, preko Istanbula – kazala je Jasmina Valjevčić, agentica prodaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.