Kayseri

U Turskoj izloženi fosili stari 7,5 miliona godina

Objavljeno: 12.03.2019. u 18:11

Oksan Basoglu, profesor s Odsjeka za Arheologiju na Univerzitetu "Haci Bayram Veli" u Ankari, rekao je da se među izloženim fosilima nalaze i neki koji su kao takvi jedini primjerci u svijetu

FOTO: AA

U Kayseriju, u centralnoj Turskoj, otvorena je izložba fosila starih 7,5 miliona godina, javlja Anadolu Agency (AA). Fosile je pronašao pastir u turskoj provinciji, a izvučeni su i izloženi zahvaljujući podršci gradske uprave. Među fosilima iz kasnog miocenskog perioda, koji datiraju od prije nekih 7,5 miliona godina, nalaze se slonovi, 3 kopitara, žirafe i nosorozi.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio načelnik Mustafa Celik, koji je kazao da su tragove prošlosti pomjeraju u budućnost. Podsjetio je da je fosile pronašao pastir prošle godine. Celik je pojasnio da nije dovoljno raditi istraživanja samo na površini zemlje. Prema njegovim riječima, fosili izloženi na izložbi su rezultat tromjesečnog rada na terenu i tromjesečnog rada u laboratoriji. 

Oksan Basoglu, profesor sa Odsjeka za Arheologiju na Univerzitetu "Haci Bayram Veli" u Ankari, rekao je da se među izloženim fosilima nalaze i neki koji su kao takvi jedini primjerci u svijetu. 

Foto: AA

 

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije