open-navfaktor-logo
search
Prijateljstvo
U turskoj Konyi nalazi se ulica Alije Izetbegovića i naselje Bosna i Hercegovina
Ugur Ibrahim Altay, predsjednik Unije gradova i općina turskog svijeta (TDBB) i gradonačelnik Konye, govorio je o saradnji između Turske i Bosne i Hercegovine, kao i Konye i Sarajeva
30.07.2019. u 09:04
get url
text

Ugur Ibrahim Altay, predsjednik Unije gradova i općina turskog svijeta (TDBB) i gradonačelnik Konye, kazao je kako je Bosna i Hercegovina jedna od zemalja u kojima je TDBB najaktivniji. Altay je govorio je o aktivnostima TDBB te kazao kako vode različite projekte na jačanju saradnje općina u uniji kao i razmjeni informacija i iskustava.

-TDBB je u Bosni i Hercegovini realizirao više od 40 projekata. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja u kojima TDBB najaktivnije radi - rekao je Altay.

Dodao je i kako TDBB vodi različite projekte u zemljama koje su nekada bile u sklopu Osmanskog carstva, te je podsjetio kako su do sada na Balkanu uradili restauraciju niza objekata. Prema njegovim riječima, glavni cilj unije sastavljene od 1.160 članica iz 30 zemalja, jeste zaštititi kulturna dobra uvažavajući zajedničko kulturno i civilizacijsko nasljeđe i unaprijediti odnose među općinama.

Podsjetio je kako su mnoge zemlje Balkana članice unije. Altay je rekao kako se uniji u posljednje vrijeme pridružuje sve više općina iz Srbije, a tome je doprinijelo unapređenje odnosa s tom zemljom. Osvrnuo se i na bratske odnose između Konye i Sarajeva. 

-Stanovnici Konye su i nakon ratnog perioda pružali podršku građanima Sarajeva. Ako u Konyu ulazite sa zapadne strane dočekat će vas ulica Alije Izetbegovića i naselje Bosna i Hercegovina - rekao je Altay.

Altay je rekao kako je sretan što na tramvajima u Sarajevu ima priliku vidjeti poruku "Od Konye Sarajevu", podsjetio je i na pomoć tokom poplava koje su Bosnu i Hercegovinu pogodile 2014. godine.

U Sarajevu sa Altayem boravi i načelnik općine Selcuklu Ahmet Pekyatirmaci, koji je kazao kako je sa Sarajevom u posljednjih osam godina ostvarena snažna saradnja te podsjetio i na Mevlevijsku tekkiju na Kovačima koja je ponovo otvorena 2013. godine. Dodao je i kako je ovog vikenda potpisan protokol s bratskom općinom Stari Grad. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.