open-navfaktor-logo
search
Umro u sudnici
U Turskoj sutra dženaza-namaz u odsustvu za Mohammeda Morsija
Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas će predvoditi dženazu-namaz u džamiji Haci Bayram u Ankari
17.06.2019. u 22:12
get url
text

U svim centralnim džamijama u Turskoj sutra će se klanjati dženaza-namaz u odsustvu za Mohammeda Morsija koji je umro u sudnici, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske Ali Erbas će predvoditi dženazu-namaz u džamiji Haci Bayram u Ankari.

Prvi demokratski izabrani egipatski predsjednik Mohammed Morsi umro je danas u sudnici. Prema navodima egipatske državne televizije, Morsi je izgubio život nakon što je prethodno ostao bez svijesti u sudnici.

Morsi je bio peti predsjednik Egipta, a na toj dužnosti ostao je između juna 2012. i jula 2013., kada je uklonjen državnim udarom.

Nakon što je smijenjen, suočio se s nizom ozbiljnih optužbi, uključujući poticanje na ubijanje njegovih protivnika.

U maju 2015. godine osuđen je na smrt zbog špijunaže, bijega iz zatvora i optužbi za terorizam, ali to je bilo poništeno sljedeće godine.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je istakao da je Mohamed Morsi "šehid koji je umro boreći se za svoje ideje".

Istakao je da historija nikada neće zaboraviti tiranine koji su doveli do njegove smrti.

- Smrt Morsija u sudnici je simbol tiranije koja je provođena nad njim i njegovim narodom. Morsi je šehid - kazao je Erdogan.

Podsjetio je da je Morsi izabran demokratskim putem, ali da je 2013. godine svrgnut krvavim državnim udarom.

- Gajili smo blisko prijateljstvo prije i nakon što je izabran za predsjednika. Tirani mogu ubiti nevine, ali ne mogu umanjiti značaj i ugled njihove borbe - rekao je turski predsjednik u obraćanju u Istanbulu.

Naglasio je da će se svi muslimani Morsija sjećati kao nekoga ko je do posljednjeg daha vodio časnu borbu.

Podsjetio je da na hiljade ljudi koji su bili bliski Morsiju i dalje leže u zatvorima u Egiptu i da odolijevaju svim pritiscima i nedaćama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.