open-navfaktor-logo
search
Ubrzane istrage
U Tužilaštvu Brčko distrikta formirano 12 predmeta za izborne prevare
Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ima u radu 12 predmeta po poznatom počiniocu koji se odnose na krivična djela izborne prevare i jednu presudu u vezi s provođenjem lokalnih izbora 2020. godine, dok se za izborne prevare u drugim gradovima samo istrage sprovode godinama.
31.08.2021. u 07:28
get url
text

VEZANI TEKST - Još jedna optužnica za izborne prevare: Glasače prijavio za fiktivno glasanje iz Srbije i Hrvatske
 
Ovo tužilaštvo je, kako je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), pokrenulo sedam istraga protiv poznatih počinilaca izbornih prevara u toku lokalnih izbora 2020. godine, dok je protiv pet osoba podiglo optužnice. S druge strane, istraga za prijavljene izborne nepravilnosti u Tuzli traje već pet godina, zbog čega Jasmin Habul, kao prijavitelj, i njegova porodica privatno i poslovno trpe velike pritiske.

BIRN BiH je ranije pisao kako je Sud BiH donio presude protiv Jovana Košutića, Biljane Petrović i Slobodana Lukića, bivših članova biračkih odbora u Brčko distriktu, čime su uslovno osuđeni na po šest mjeseci zatvora zbog počinjenih izbornih prevara na općim izborima 2018. godine.

Draganu Ostojić optužnica Tužilaštva Brčko distrikta tereti da je počinila izbornu prevaru tako što je lične podatke osoba sa prebivalištem u Brčko distriktu i izvan BiH prijavila za glasanje bez njihovog znanja i saglasnosti, nakon čega su glasački listići u kopiji i u štampanom obliku dostavljeni Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH).

- Nabavila je i pripremila sredstva i preduzela drugu radnju koja stvara uslove za direktno učinjenje, ali nije dio učinjenja krivičnog djela propisanog zakonom u Brčko distriktu BiH za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, a za pripremanje pojedinog krivičnog djela nije propisana posebna kazna, čime je učinila krivično djelo Pripremanje krivičnog djela iz člana 333. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH - stoji u optužnici.

Prema optužnici istog tužilaštva, Stojan Bavarčić je također bez znanja i saglasnosti glasao za druga lica izvan BiH, na način da je pribavio njihova lična dokumenta i registrovao ih za glasanje izvan BiH.

- Po optužnici protiv Stojana Bavarčića donesena je pravosnažna presuda. Izrečena je kazna zatvora od dva mjeseca i 15 dana - odgovorili su iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Slavko Blažević je, prema optužnici, za potrebe prikupljanja glasova svojoj kćerki, osobe koje rade u Kompot-voću pitao da glasaju za njegovu kćerku, te im uzeo dokumente i prijavio ih da glasaju iz Hrvatske iako nemaju mjesto prebivališta na toj adresi.

VEZANI TEKST - U Brčkom uhapšeno šest osoba zbog izbornih prevara

- Čime je Blažević Slavko stvorio uslove da iskoristi na prevaran način pribavljene glasačke listiće i tako na izborima za Skupštinu Brčko distrikta BiH glasa umjesto prijavljenih lica za politički subjekat za koji on bude želio - stoji u optužnici.

Sanel Pengić i Elvir Saletović su stupili u kontakt i došli u posjed ličnih dokumenata nekoliko stotina birača u Brčko distriktu BiH, kojima su namjeravali da ponude novčanu naknadu do 50 KM, uz uslov da isti glasaju za kandidata izborne liste političke partije s kojim oni prethodno postignu dogovor.

Oni su, prema optužnici, javili kandidatu s liste i ponudili da mu obezbijede 540 glasova po cijeni od 30 do 50 KM, a nakon što je on tražio 130 glasova, rekli su mu da unaprijed donese po 10 KM za svakog, odnosno 1.300 KM.

- U mjestu Ulović, u restoranu u sastavu benzinske pumpe Karamujić, za ponuđenu kupovinu 130 glasova za predstojeće lokalne izbore, preuzeli su od A. I. iznos od 1.300,00 KM u apoenima po 10 KM, u namjeri i uz obavezu da novac predaju biračima, a da uz ime svakog birača koji će glasati za I. na spisku upišu serijski broj novčanice, kako bi I. mogao uporediti serijske brojeve na spisku sa serijskim brojevima novčanica na fotografijama kao garanciju da su isti glasali za njega - stoji u optužnici.

BIRN BiH je ranije pisao o izbornim nepravilnostima u Brčkom, koje su prijavili članovi SDS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.