open-navfaktor-logo
search
UIO BiH
U Tuzli i Bratuncu zaplijenjena velika količina cigareta i rezanog duhana
Službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u tri odvojene akcije na području grada Tuzle i općine Bratunac oduzeli su cigarete i rezani duhan u vrijednosti 35.000 KM.
09.02.2020. u 14:57
get url
text

Službenici UIO BiH, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, regionalnog centra Tuzla, na osnovu ranijih operativnih saznanja na području grada Tuzle, kod jednosobe pronašli su veću količinu cigareta i rezanog duhana, koji nisu bile obilježeni na propisan način akciznim markicama UIO BiH. Radilo se o 1.380 paklica cigareta i 10 kilograma sitno rezanog duhana, saopćeno je iz UIO BiH.

U akciji  na području grada Tuzle, službenici UIO BiH su, u saradnji sa Kantonalnom upravom za inspekcijske poslove TK-a i MUP TK-a PS Centar, kod pet osoba pronašli veću količinu rezanog duhana i cigareta koji nisu bile obilježeni na zakonom propisan način. Radilo se o 1.140 paklica cigareta, 5385 ručno motanih cigareta i 18 kilograma sitno rezanog duhana.

U trećoj odvojenoj akciji na području koje pokriva regionalni cantra UIO BiH u Tuzli, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja na osnovu ranijih operativnih saznanja na području općine Bratunac kod jedne osobe pronašli su veću količinu cigareta bez zakonom propisanih akciznih markica i sitno rezanog duhana, i to 1.980 paklica i 30 kilograma sitno rezanog duhana.

Oduzeta roba nije bila obilježena na propisan način akciznim markicama koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje, niti je postojala dokumentacija o porijeklu robe.

Vrijednost oduzete robe u ove tri odvojene akcije iznosi 35.000 KM, a protiv osoba od kojih je roba privremeno oduzeta preduzete su zakonom propisane mjere i radnje. U toku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema, kao i vozila donirala Američka ambasada putem programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.