open-navfaktor-logo
search
Institut za nestale
U Tuzli identifikovane tri žrtve rata, u Osmacima ekshumirana žrtva genocida u Srebrenici
Posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su danas na lokalitetu Hajvazi, općina Osmaci. 
07.04.2022. u 14:50
get url
text

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a prema informacijama s kojima raspolaže Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine, najvjerovatnije se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nastradala u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH. 

Posmrtni ostaci će biti prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi sudsko - medicinske i kriminalističko - tehničke obrade, kao i izuzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu.

Istovremeno, danas su u Komemorativnom centru u Tuzli identifikovane tri žrtve proteklog rata.

Radi se o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su nestale 1991. i 1992. godine na području Bratunca, Šekovića i Vukovara.

Identiteti ovih žrtava su najprije dobiveni putem DNK analize, da bi danas taj identitet potvrdili i članovi porodica nestalih osoba.

Identifikovani su: Salmir (Beriz) Hodžić, rođen 1983. godine u mjestu Ljubovija, Republika Srbija, Osmo (Ibro) Efendić, rođen 1961. godine u Vlasenici i Ekrem (Ismet) Nakičević, rođen 1949. godine u Teočaku.

Salmir Hodžić je nestao u maju 1992. godine u mjestu Suha, općina Bratunac. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na ovom lokalitetu 2002. godine.

Osmo Efendić je nestao 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2004. godine na lokalitetu Pelemiši, općina Šekovići. 

Ekrem Nakičević je nestao u novembru 1991. godine u Vukovaru u Republici Hrvatskoj, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u ovom gradu 1999. godine, navodi se u saopćenju Instituta za nestale osobe BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.