open-navfaktor-logo
search
Obilježevanje godišnjice
U Tuzli planirana smotra gotovo 200 nekadašnjih pripadnika Drugog korpusa Armije RBiH
Najveća vojna formacija u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) bio je Drugi korpus, koji je u svojoj odgovornosti imao sjeveroistočnu Bosnu, uključujući i Podrinje. Formiran je 29. septembra 1992. godine, a na taj dan u Tuzli je planirana smotra gotovo 200 nekadašnjih pripadnika.
24.09.2021. u 14:31
get url
text
Obilježavanje godišnjice Drugog korpusa Armije RBiH

- Planiramo da na smotri veterana rata bude po deset pripadnika određenih brigada iz 19 općina današnjeg Tuzlanskog kantona i Podrinja. Svi oni će nositi zastave svojih brigada i zastave Saveza ratnih vojnih invalida koji organizira obilježavanje - kaže Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK.

U skopu obilježavanja u Bosanskom-kulturnom centru Tuzla 29. septembra, bit će održana svečana akademija. Svečanoj akademiji prisustvovati će, shodno naredbi Kriznog štaba, ograničen broj učesnika, a planiran je kulturno-zabavni program uz prigodan referat o ratnom putu Drugog korpusa.

- Kroz Drugi korpus prošlo je blizu 120 hiljada pripadnika. U svom sastavu imao je 38 brigada, a od toga je deset viteških i po sedam slavnih i oslobodilačkih. To je korpus koji je pored odbrambenih zadataka imao i oslobodilačke akcije, a dao je tri narodna heroja i 452 dobitnika Zlatnog ljiljana - kaže Fedahija Ahmetović, ministar za boračka pitanja u Vladi Tuzlanskog kantona.

Program obilježavanja 29. godina Drugog korpusa obuhvata i sportska takmičenja u streljaštvu, šahu, posjetu delegacija organizacionog odbora Šehidskom mezarju "Kovači" i polaganje cvijeća na mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića, posjete mezarjima Memići u Kalesiji i Veljaci u Bratuncu, kao i Memorijalnom centru Potočari, spomen obilježju Husino, mezarju Rahić i centralnom spomen obilježju u Brčkom. Prva sportska takmičenja počinju već sutra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.