open-navfaktor-logo
search
Jubilarna godišnjica
U Tuzli se održava naučna konferencija o Gazi Turali-begovom vakufu
U organizaciji Muftijstva tuzlanskog, Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i Instituta za društvena i religijska istraživanja, u Tuzli je počela naučna konferencija 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa.
13.12.2022. u 20:22
get url
text
Tuzla-Vakuf

 

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović osvrnuo se na djelo Gazi Turali-bega i njegove zadužbine u Tuzli i Bosni i Hercegovini.

- Večeras su ispred nas veoma važne slike. Prisjećamo se i razmišljamo o velikoj ideji i plemenitom djelu Gazi Turali-bega, Bošnjaka iz Tuzle. On je prije 450 godina posijao lijepo sjeme, uspostavio je svoj vakuf i pokrenuo vrlo važan točak razvoja kulture, civilizacije, zasnovao je vrijedne ustanove obrazovnog, vjerskog, socijalnog i privrednog karaktera. Ovo je jubilarna godina Gazi Turali-begovog vakufa i čovjeku ovog vremena nedostaje ono što su baštinili velikani ljudskog roda u prošlosti, a jedan među njima je svakako Gazi Turali-beg. Njegov vakuf je zadužbina koja je nadjačala sve kušnje i nevolje, prebrodila je mnoge epohe, skrasila se u naše vrijeme, dočekali smo da i mi budemo baštinici vakufa Gazi Turali-bega. Stoga, naša odgovornost mora biti velika naspram ideje, naspram plemenitog djela ovog čovjeka, svih ljudi njemu sličnih, i to je zapravo najvažnije pitanje za nas. Ja se nadam da ćemo na temeljima, na krilima ovakvih djela, biti snažni u našem vremenu, da ćemo opravdati našu misiju i odgovornost i da ćemo biti još jači u budućnosti - kazao je tuzlanski muftija.

Na današnjim sesijama govorilo se o temama: Društveno-političke i demografske prilike u Osmanskom carstvu, smederevskom i zvorničkom sandžaku u vrijeme Gazi Turali-bega i Vrste vakufa i njihova društveno-prosvjetna uloga, s posebnim osvrtom na bosanskohercegovačke prostore.

- Za građane Tuzle, pa i za širu javnost, ova godina bi trebala biti izuzetno važna. Veliki jubilej 450 godina Gazi Turali-begovog vakufa. Islamska zajednica u Tuzli obilježava ove godine ovaj jubilej nizom manifestacija vjerskog, naučnog i kulturnog karaktera. Gazi Turali-beg je jedna od najznačajnijih ličnosti Tuzle i najzaslužnija osoba za njen urbani razvoj. Zapravo Gazi Turali-beg je od Donje Tuzle učinio urbani centar sjeveroistočne Bosne. Na naučnoj konferenciji kroz 17 tematskih referata opservirati i naučno valorizirati pitanje vakufa ili vakufa s posebnim akcentom na vakufnamu i vakufe Gazi Turali-bega. Jedan od najpoznatijih i najpriznatijih islamskih mislilaca danas Seid Husein Nasr kaže da je vakuf u velikoj mjeri doprinio razvoju obrazovanja, nauke, kulture te da je civilizacijski i kulturološki u dobroj mjeri doprinio obilježavanju identiteta muslimana. Raduju inicijative u posljednje vrijeme koje se pojavljuju i ispred institucija za reafirmaciju koncepta oživljavanja vakufa kao vjerske, moralne, socijalne, kulturne vrijednosti muslimana te u tom pogledu ili korelaciji s navedenim inicijativama i konceptom treba percipirati i ovu naučnu konferenciju - istakao je dr. Šefko Sulejmanović, direktor Instituta za društvena i religijska istraživanja.

Za sutra su planirane sesije o temama: Ličnost Gazi Turali-bega i neke karakteristike njegovih vakufa i Uzurpacija i obnova vakufa, s posebnim osvrtom na Tuzlu i njenu okolinu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.