open-navfaktor-logo
search
Veliki skup
U Varšavi počelo obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata
Skupu prisustvuju i potpredsjednik SAD-a Mike Pence
01.09.2019. u 14:12
get url
text
Svjetski lideri na skupu u Varšavi

U Varšavi je počelo obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, a program je zvanično otvorio poljski predsjednik Andrzaj Duda.

Povodom obilježavanja njemačke invazije na Poljsku, koja je počela Drugi svjetski rat, danas se u Varšavi održava skup na kojem učestvuju i predsjednik i kancelarka Njemačke Frank-Waltera Steinmeier i Angela Merkel.

Skupu prisustvuju i potpredsjednik SAD-a Mike Pence, potpredsjednik Turske Fuat Oktay i čelnici brojnih država.

{$galerijaFotografija}

Ceremonija je počela intoniranjem poljske himne i podizanjem zastava na Pilsudskom trgu u Varšavi koja je simbol nacističkog razaranja tokom Drugog svjetskog rata koji je počeo na današnji dan 1939. godine.

Jutros su održane i komemoracije tačno u vrijeme nacističkog napada na Poljsku, a njemački predsjednik Steinmeier se izvinio Poljskoj za zločine koje su nacističke snage počinile.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki podsjetio je na gubitke koje je Poljska pretrpjela tokom Drugog svjetskog rata i kazao da je potrebno obnoviti zahtjev za odštetu od Njemačke.

Morawiecki od dolaska na vlast već duže od tri godine najavljuje da će od zvaničnog Berlina tražiti odštetu, a njemačke vlasti pak tvrde da je pitanje odštete iz Drugog svjetskog rata odveć zatvoreno pitanje.

Obilježavanje 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata
1 od 16
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.