open-navfaktor-logo
search
Nestašica
U Velikoj Britaniji vojska počinje dostavljati gorivo benzinskim pumpama
Zbog nedostatka vozača transportnih vozila, pripadnici oružanih snaga u Velikoj Britaniji od ponedjeljka će početi prevoziti gorivo do benzinskih pumpi.
02.10.2021. u 10:24
get url
text

U saopćenju Vlade Velike Britanije navedeno je kako će oko 200 vojnika, među kojima je 100 vozača, pružiti "privremenu" podršku kako bi se ublažio pritisak na benzinskim pumpama u zemlji.

Nakon što su proteklih sedam dana naučili kako puniti tankere i benzinske pumpe, vojnici će prve isporuke goriva izvršiti u ponedjeljak ujutro.

Istraživanje u zemlji pokazalo je da najmanje 26 posto benzinskih pumpi nema ni benzina ni dizela. Saznaje se također da će do 300 stranih vozača cisterni za gorivo uskoro početi raditi u Velikoj Britaniji do kraja marta.

Kriza je započela prethodne sedmice nakon što su energetske kompanije BP i Tesco Alliance objavili da je opskrba prekinuta zbog nedostatka vozača teških vozila u cijeloj Velikoj Britaniji.

Potom se oglasio i britanski ministar prometa Grant Shapps poručivši da rafinerije u zemlji imaju dovoljno goriva i zamolio javnost da nastavi s kupovinom goriva kao i inače.

Napominjući da, ako bude potrebno, britanski vojnici mogu biti raspoređeni na korištenje vozila za prijevoz goriva u skladu s planom za nepredviđene situacije.

Navodi se da je trenutni broj vozača transportnih vozila u Britaniji ispod 100.000, koliko je toj zemlji potrebno.

Prema izvještaju Udruženja cestovnih prevoznika (RHA), koje predstavlja prometnu industriju, glavni razlozi smanjenja broja vozača transportnih vozila su odlazak vozača u penziju, prelazak u druge sektore, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, niske plate, te pandemija koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.