U vili Hadžihalilovića na Dobrinji otvoren Centar za kulturu

Objavljeno: 19.05.17 u 22:05

Ovo će biti Centar gdje će se održavati različiti kulturni programski sadržaji, namijenjeni svim stanovnicima Dobrinje i posjetiocima.

Centar za kulturu “Vila Hadžihalilovića“ u ulici otvoren je na Trgu grada Prato 2A na Dobrinji. 

- Sretan sam da ćemo historijski objekat vilu Hadžihalilovića na ovaj način staviti u funkciju našim građanima. Ovaj prostor doprinjet će da se kulturni život u općini Novi Grad unapređuje, tako da sa ovim i njemu sličnim projektima potpuno mijenjamo imidž Novog Grada – izjavio je Semir Efendić, načelnik Novog Grada.  

U Centru će se održavati izložbe, koncerti, pozorišne predstave, književne večeri i javne diskusije. Bit će na raspolaganju omladini zainteresiranoj za umjetnost, obrazovanje i kulturu kroz različite sekcije, od literarne, likovne, muzičke, dramske, glumačke, novinarske, do filmskih projekcija.

Ljubiteljima pisane riječi bit će na raspolaganju čitaonica sa čajnom kuhinjom, u kojoj će moći popiti tople i hladne napitke i čitati dnevne i sedmične novine te časopise iz regiona, kao i odabrana djela klasične književnosti.

Kako je kazao Boris Lalić, urednik programa u Centru za kuluturu, dio programa koji se odnosi na najmlađe građane, počet će sa početkom naredne školske godine. Dodao je da će nastojati da se ovdje organiziraju i kursevi stranih jezika, te da će svi programi biti besplatni za sve polaznike.

Najveći bh. pjesnik i član Programskog savjeta Centra za kulturu akademik Abdulah Sidran poručio je budućim generacijama da bi bio najsretniji kada bi za 50 godina neko upirao prstom i kazivao evo u ovoj kući su Dobrinjci i stanovnici Novoga Grada prvi put počeli učiti japanski jezik, jer je to nešto što je u svijetu trend i to će ovdje sigurno i biti, kazao je Sidran.

U programu otvaranja Centra za kulturu nastupili su i članovi Dječijeg hora "Palčić“, Konvoj i Erogene zone, koji su izveli pjesmu “Kud plovi ovaj brod“, evropski evergrin, autora Esada Arnautalića, koji je preminuo 5. decembra prošle godine i na ovaj način sjetili se čovjeka koji je svojim društevenim djelovanjem ostavio pečat jednoj fazi kulturnog života u BiH, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad.