Ponedjeljak, 17.02.2020.

Pertačka džamija

U Visokom zamirisala halva, džematlije zajedno dočekale ramazan

Kako su kazale džematlijke Pertačke džamije, halva se tradicionalno pravi povodom mubarek noći i lijepo je da kuća i komšiluk zamirišu ovim tradicionalnim jelom

U Visokom je danas ispred Hadži Ibrahimove ili Pertačke džamije nakon ikindije namaza započelo simbolično obilježavanje početka ramazana uz halvu, kahvu, ilahije i druženje džematlija.

Imam ovog džemata hadži Vedad ef. Limo i njegova supruga hadžihanuma Hajrija napravili su halvu koja je podijeljena posjetiteljima.

Kako je za Faktor kazao Tarik Omerdić, predsjednik Džematskog odbora, ovo je već tradicionalno okupljanje povodom dolaska posebnog gosta, mubarek ramazana.

- Željeli smo na ovaj način podijelimo ramazansku atmosferu sa džematlijama i našim gostima. Ramazan nije samo u kući, već želimo da ovaj osjećaj podijelimo sa prijateljima i onima koji ga nemaju sa kime dočekati. Svim muslimanima želim ramazan mubarek olsun -  kazao je Omerdić.

Kako su kazale džematlijke Pertačke džamije, halva se tradicionalno pravi povodom mubarek noći i lijepo je da kuća i komšiluk zamirišu ovim tradicionalnim jelom.

- Šećer i ulje se dobro uprži i na kraju se zalije agdom, dobro se umiješa, po želji se dodaju orasi ili se pospe šećerom. I uglavnom vadi se kašikom i servira. Mi smo večeras pripremili halvu za više od stotinu posjetitelja - kazala je džematlijka Adisa Sinanagić.   

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh