open-navfaktor-logo
search
Pertačka džamija
U Visokom zamirisala halva, džematlije zajedno dočekale ramazan
Kako su kazale džematlijke Pertačke džamije, halva se tradicionalno pravi povodom mubarek noći i lijepo je da kuća i komšiluk zamirišu ovim tradicionalnim jelom
05.05.2019. u 19:45
get url
text

U Visokom je danas ispred Hadži Ibrahimove ili Pertačke džamije nakon ikindije namaza započelo simbolično obilježavanje početka ramazana uz halvu, kahvu, ilahije i druženje džematlija.

Imam ovog džemata hadži Vedad ef. Limo i njegova supruga hadžihanuma Hajrija napravili su halvu koja je podijeljena posjetiteljima.

{$galerijaFotografija}

Kako je za Faktor kazao Tarik Omerdić, predsjednik Džematskog odbora, ovo je već tradicionalno okupljanje povodom dolaska posebnog gosta, mubarek ramazana.

- Željeli smo na ovaj način podijelimo ramazansku atmosferu sa džematlijama i našim gostima. Ramazan nije samo u kući, već želimo da ovaj osjećaj podijelimo sa prijateljima i onima koji ga nemaju sa kime dočekati. Svim muslimanima želim ramazan mubarek olsun -  kazao je Omerdić.

Kako su kazale džematlijke Pertačke džamije, halva se tradicionalno pravi povodom mubarek noći i lijepo je da kuća i komšiluk zamirišu ovim tradicionalnim jelom.

- Šećer i ulje se dobro uprži i na kraju se zalije agdom, dobro se umiješa, po želji se dodaju orasi ili se pospe šećerom. I uglavnom vadi se kašikom i servira. Mi smo večeras pripremili halvu za više od stotinu posjetitelja - kazala je džematlijka Adisa Sinanagić.   

Visoko - halva
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.