U Zagrebu otvorena izložba "Djetinjstvo u ratu, Sarajevo 1992. – 1995."

Objavljeno: 18.04.17 u 21:45

U Medijateci Francuskog instituta otvorena je izložba "Djetinjstvo u ratu, Sarajevo 1992. – 1995." postavljena na otvorenju programa "Social Trauma and Resilience", javlja Anadolu Agency (AA). 

Zagrepčani će narednih nekoliko dana u gradskom centru na izlozima Medijateke Francuskog instituta imati priliku vidjeti izložbu koja predstavlja iskustvo sarajevske djece, sjećanja o odrastanju provedenom u opkoljenom Sarajevu od 1992. do 1995. godine.


Mario Mažić iz Inicijative za ljudska prava istaknuo je kako je četrdesetak izloženih fragmenata dio knjige Jasminka Halilovića "Djetinjstvo u ratu".


- Radi se o knjizi koja je mapirala sjećanja djece u Sarajevu tokom ratne opsade. Radi se o fragmentima sjećanja ili jednom mozaiku sjećanja ove djece- kazao je Mažić.


Glavni dio izložbe čine kratke rečenice, zapisi iz dnevnika, fotografije i drugi dokumenti značajni za odrastanje u ratu. Izložbu je uvodnim govorom, uz Mažića, otvorio Luc Levy, direktor Francuskog instituta u Zagrebu.


Projekt "Djetinjstvo u ratu" zaživio je 2013. u obliku knjige koja donosi priče generacija odraslih u ratu i Muzeja ratnog djetinjstva koji je otvoren u Sarajevu u siječnju 2017. godine. Program "Social Trauma and Resilience" organiziraju Inicijativa mladih za ljudska prava, Francuski institut u Zagrebu, Zagreb Film Festival, Sarajevo Film Festival i nakladnička kuća Fraktura.