open-navfaktor-logo
search
Nadzor pulmologa
U Zavodu Drin ponovo imaju zaražene koronavirusom
U Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin u Fojnici ponovo ima zaraženih koronavirusom, potvrdio je za Faktor Adis Ramić, direktor Zavoda.
17.12.2020. u 18:09
get url
text
Drin, Fojnica

Kaže da je u ovom trenutku osmero štićenika zaraženo, ali da su svi dobro, da imaju blaže kliničke slike.

Podsjećamo, prije ovih štićenika u Zavodu je koronu prebolovalo 67 korisnika, kao i određeni broj uposlenika.

- U kontinuitetu imamo zaražene koronavirusom. I u ovom trenutku imamo osmero oboljelih štićenika, prije toga također osmero, a u prvom valu 59 oboljelih. Trenutno zaraženi su pod nadzorom ljekara opće prakse i pulmologa, imaju blaže kliničke slike. Kada je riječ o uposlenicima, imamo u kontinuitetu jedno-dvoje oboljelih na cifru od 250 uposlenih. U ovakvoj epidemiološkoj situaciji, u okruženju kakvo jeste, ne možemo reći da je to normalno, ali je u skladu sa trenutnom situacijom. I kod njih su blaže kliničke slike - priča nam Ramić. 

VEZANI TEKST - Ramić: U Drinu trenutno imamo osmero novozaraženih koronavirusom, dobro su

Dodaje kako su svi radnici koji su prebolovali koronavirus dobro. 

- Oni su se vratili na svoje poslove. Ipak, pandemiji koronavirusa još se ne nazire kraj i moramo se naučiti ponašati u skladu sa okolnostima - govori Ramić. 

Kaže kako imaju dovoljno zaštitne opreme, dezinekcijskih sredstava jer ih u kontinuitetu nabavljaju.

- Snalazimo se. Moramo uvijek imati zalihe. Posjete su zabranjene. Mi ne možemo dopustiti posjete štićenicima jer ne znamo koliko će se ovo zadržati, ne znamo odakle nam ljudi dolaze i ne znamo šta se može dogoditi. Ovako možemo biti sigurani barem sa tog aspekta da smo zaštićeni od virusa. Moram kazati kako smo u stalnom kontaktu sa predstavnicima Federalnog ministarstva rada i socijalne politike - rekao je Ramić.

Zavod Drin, federalna ustanova socijalne zaštite, ima 495 korisnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.