open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
U ZDK 33 osobe covid-pozitivne, epidemiološka situacija pod kontrolom
Zdravstveni i sigurnosni sistem na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dobro funkcionira, a situacija vezana za epidemiju virusa SARS-CoV-2 je pod kontrolom, ocijenjeno je na sastanku direktora zdravstvenih ustanova i članova Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).
06.04.2020. u 18:01
get url
text
Sastanak direktora zdravstvenih ustanova i članova Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona

- Kantonalni štab civilne zaštite daje podršku zdravstvenom sistemu, a mi kao Vlada i ja kao premijer stavili smo se u svakom segmentu na raspolaganje. Sve što je do sada traženo od nas mi smo ispoštovali - izjavio je nakon sastanka predsjednik Vlade ZDK Mirza Ganić.

Govoreći o statističkim podacima u ZDK, kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić kazao je da je do sada na području tog kantona evidentirano 33 covid-pozitivnih osoba.

- Situacija sa širenjem virusa je stabilna. Imamo blagi porast broja oboljelih, sada ih je 33, s tim da imamo pet osoba koji su u oporavku, oni se vraćaju svojim kućama i svojim poslovima. Tražim da se i dalje strogo pridržavamo naredbi i mjera za sprječavanje širenja koronavirusa - poručio je ministar Jupić.

Kada su u pitanju umirovljenici koji su danas izašli kako bi podigli svoje mirovine, Jupić je kazao kako su primijećene određene gužve i redovi što bi moglo loše utjecati na epidemiološku situaciju.

- To bi se ubuduće moglo loše odraziti na epidemiološku situaciju. Institut za zdravlje i sigurnost hrane je prije nekoliko dana išao s preporukom kako postupati pri podizanju penzije i ja se nadam da će naši penzioneri usvojiti te sugestije i da ćemo i u buduće imati stabilnu situaciju u Kantonu - poručio je ministar Jupić.

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac osvrnuo se na situaciji u toj zdravstvenoj ustanovi, podsjetivši da su nakon pojave virusa SARS-CoV-2 u Kantonalnoj bolnici poduzete sve potrebne mjere te da za sada nitko od zaposlenika nije pozitivan.

- Nadamo se da će tako biti i na drugom testu, i nakon toga ti ljudi bit će zdravi i mogu se vratiti na posao - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.