U Zenici otvoren Centar za obuku policije: Jedan od najboljih u regiji

objavljeno: 15.05.2018. u 11:47

U Lukovom Polju kraj Zenice svečano je otvoren Centar za obuku policijskih službenika, smještaj Specijalne policijske jedinice te heliodrom i centralna arhiva Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a svečanost je održana na Dan policije ZDK.

Svečanu vrpcu presjekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je nakon obilaska ocijenio Centar kao izvanredno opremljen.

- Moji pratioci, koji znaju šta je potrebno jednom dobrom policajcu, kažu da ovakav nisu vidjeli u regiji. Čestitam svim onima koji su ovaj projekat osmislili, finansijski ispratili i završili – izjavio je Izetbegović u izjavi za medije.

Tokom ceremonije je Izetbegović, pri obraćanju prisutnima, kazao da je današnji dan prilika da se prisjetimo značajnog doprinosa kojeg su policijske jedinice diljem zemlje dale u odbrani BiH.

- Dužnost svih nas je da to pamtimo i da se u svakoj prilici uz puno pijeteta prisjetimo policajaca koji su položili život za odbranu domovine. Među njima je u 97 policajaca iz ZDK. Njih se moramo zauvijek sjećati i istovremeno voditi brigu o statusu njihovih porodica – izjavio je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je naglasio važnost uloge policije u državi.

- Onako kako vojska brani granice i teritorijalni integritet zemlje u uslovima rata, tako vi u miru branite stabilnost, sigurnost i funkcioniranje državnih institucija, mir građana i vladavinu zakona – poručio je Izetbegović.

Zadatak policije je, dodao je, prevencija kriminala i zaštita osnovnih prava i sloboda te sigurnosti svih građana u BiH.

- Značajan segment u radu policije, ali i svih pravosudnih institucija, mora biti borba protiv organiziranog kriminala i korupcije. Bez suočavanja sa tim izazovima i posvećenosti i uspjeha na tom planu, nema ni sigurnog okruženja za građane, a ni ambijenta za investicije i obnovu ekonomije. Stoga vas ohrabrujem da se odlučno i hrabro suočite sa ovom bolešću našeg društva, a i svim drugim oblicima kriminala. Za to imate podršku svih poštenih ljudi u ovoj zemlji – izjavio je Izetbegović.