open-navfaktor-logo
search
Pogoršana situacija
U ZHK od sutra ograničavanje kretanja od 23 do 5 sati ujutro
S obzirom na pogoršanje epidemiološke situacije u Zapadnohercegovačkom kantonu u utorak je Štab civilne zaštite donio naredbu o ograničavanju kretanja na prostoru tog kantona od 23 do 5 sati ujutro, a ta naredba stupa na snagu sutra i trajat će 15 dana, kazao je novinarima u Širokom Brijegu kantonalni premijer Zdenko Ćosić.
01.12.2020. u 16:00
get url
text

Pojasnio je kako su tu naredbu donijeli zbog porasta broja zaraženih koronavirusom u tom kantonu, odnosno porasta broja smrtnosti. Ministar zdravstva ZHK Tomislav Pejić precizirao je kako je epidemiološka situacija u tom kantonu pogoršana u vidu 87 novozaraženih u posljednja 24 sata, te da su trenutno na području tog kantona 622 osobe zaražene koronavirusom, a da je u posljednja 24 sata zabilježena smrt jedne osobe od koronavirusa.

Ministar Pejić naglasio je kako dolaze teži dani jer je blizu i sezona gripe a očekuje se i dodatan broj zaraženih od koronavirusa "ukoliko se ne budemo ponašali odgovorno".

- Prvenstveno  tu mislim na nošenje maski i izbjegavanje javnih okupljanja jer na taj način ćemo pružiti podršku zdravstvenom sistemu koji je maksimalno upregnut - istaknuo je, između ostalog, Pejić.

V.d. direktorice Zavoda za javno zdravstvo ZHK Andrea Jurić naglasila je kako se suočavaju s porastom broja smrtnih slučajeva.

- U oktobru smo u ZHK imali 12, a u novembru 27 umrlih – precizirala je Jurić ističući kako to zapravo govori koliko je danas situacija ozbiljna.

 Prema njenim riječima, zdravstveni sistem je u fazi pucanja.

- Pucanje nije nešto što će odjedanput puknuti i reći od danas nemate zdravstva. Ono već sada puca, a situacija je takva da ljudi ne mogu doći na redovne konzilijarne preglede, da ne mogu zbog povišene temperature ući u Dom zdravlja kad im i kako im odgovara. Sada ili nikad je vrijeme da se probudimo – poručila je Jurić.

Apelirala je na građane i one koji dođu sa strane na porodična okupljanja, ukoliko primijete simptome koji bi mogli odgovarati Covidu da se telefonski jave u najbliži dom zdravlja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.