open-navfaktor-logo
search
Zaražene 32 osobe
U ZHK postoje tri klastera, sportske dvorane se pretvaraju u izolatorije
Na području Zapadnohercegovačkog kantona aktivna su tri klastera, a zaražene su ukupno 32 osobe.
03.04.2020. u 16:39
get url
text

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, do 13 sati zaprimili su jedan pozitivan nalaz.

U Širokom Brijegu su 23 osobe zaražene, pet u Grudama i četiri u Posušju. Prosječna starosna dob zaraženih je 52 godina, a kada je u pitanju spolna struktura 53 posto su žene, a 47 posto su muškarci. Četiri osobe imaju manje od 24 godine, 16 osoba je starosne dobi od 25 do 65 godina, i deset godina je 65 i više.

Do sada su u ovom kantonu od koronavirusa preminule su dvije osobe, još niko nije izliječen. No, epidemiološka situacija se drži pod kontrolom, rečeno je danas.

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite ZHK Tomislav Pejić kazao je kako trenutno imaju tri klastera u tom kantonu - Grude, Jare u Širokom Brijegu i treći vezan za Čitluk.

- Situacija je pod kontrolom kada su u pitanju kontakti i primarni i sekundarni, svi su pronađeni. Primarni kontakti su testirani - rekao je Pejić.

Ukoliko se zaraza bude širila, u pripremi su izolatoriji. Načelnik Štaba CZ ZHK Drago Martinović ističe kako su pripremljeni izolatoriji za svaku općinu tog kantona.

- Pripremili smo četiri sportske dvorane u Širokom Brijegu, Posušju, Ljubuškom i Grudama. Dvije će već sutra biti potpuno spremne za one koji budu trebali smještaj - tvrdi Martinović.

Što se tiče Policijske uprave Posušje gdje je 13 policijskih službenika u samoizolaciji, rečeno je kao neće biti problem s daljnjim radom policijske uprave jer imaju dovoljan broj zaposlenih.

Predsjednik Vlade ZHK i Šef kriznog Štaba Zdenko Ćosić rekao je da kada je riječ o mjerama za pomoć privrednicima, da će u narednim danim biti predložene mjere te kako je cilj da posljedice, kojih će biti, budu podnošljive.

U samoizolaciji je 968 osoba, a u posljednja 24 sata nije evidentiran niti jedan prekršitelj mjera samoizolacije niti policijskog sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.