open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
U ZHK uvedeno ograničenje kretanja od 20:30 do pet sati ujutro
Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona u srijedu je na vanrednoj sjednici usvojio naredbu o ograničenju kretanja u vremenu od 20:30 do 5 sati ujutro čija primjena počinje u četvrtak, 18. marta, i na snazi ostaje do 31. marta.
17.03.2021. u 15:37
get url
text

Zabranjena su i okupljanja više od 25 osoba u zatvorenim prostorima i više od 40 osoba na otvorenom prostoru, kao i publika na sportskim takmičenjima. Iz Štaba podsjećaju kako je nošenje maski u zatvorenim prostorima obavezno.

Cilj donošenja mjera je, kako navode, zaustaviti nagli porast oboljelih osoba i sačuvati zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete, a efekti ovih mjera i eventualno produženje bit će razmatrani u narednom periodu.

Na današnjoj sjednici Štab je obaviješten o 125 novooboljelih osoba u posljednja 24 sata i ukupno 435 aktivno oboljelih osoba od koronavirusa u tom kantonu što, kako ističu, predstavlja eksponencijalni rast koji ugrožava zdravlje stanovnika i zdravstvene kapacitete.

Inače, sjednica Štaba održana je dan ranije nego je prethodno najavljeno na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo, a zbog eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.