open-navfaktor-logo
search
Još nema dogovora
U znak podrške kolegama iz Sarajeva, uskoro štrajk ljekara u cijeloj Federaciji
U Sarajevu je danas održana press konferencija Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo i Federalnog sindikata doktora medicine i stomatologije
10.09.2018. u 15:14
get url
text
Sindikat doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo

U svih deset kantona Federacije Bosne i Hercegovine bit će održan štrajk solidarnosti ljekara, koji žele dati podršku svojim kolegama u sarajevskom kantonu u kojem već četvrti dan traje generalni štrajk ljekara iz Sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonu Sarajevo.

Najavljeno je to na današnjoj press konferenciji Sindikata doktora medicine i stomatologije KS i Federalnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Sarajevu.

- Oko 4.000 doktora u svih 10 kantona će izaći u znak podrške zbog ove bruke koja se dešava u Kantonu Sarajevo. Pitamo se da li se ovdje namjerno pripremaju goraždanski i tuzlanski scenariji i kolektivno potpisivanje otkaza – poručio je na današnjoj konferenciji Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH.

Skoro godinu dana čekanja

Pojasnio je da su predstavnici sindikata još u oktobru prošle godine donijeli odluku o štrajku te da su sve do sada čekali ispunjenje njihovih zahtjeva koje nisu dočekali.

- U oktobru smo donijeli odluku o štrajku. Prvi smo kanton koji je potpisao kolektivni ugovor, a  on je ispunjen do danas samo 45 posto, a 55 posto ostalo je neispunjeno. U svim drugim kantonima potpisani kolektivni ugovori su ispunjeni 100 posto. Ciljano je povećanje koeficijenta, kako je predviđeno Kolektivnim ugovorom, na 1,2 a oni su povećani na 0,5. Mi cijelo ljeto pokušavamo uvjeriti aktuelnu vladu da ispoštuju ono što su potpisali izbjegavajući štrajk, ali nažalost u tome nismo uspjeli. Problem je u roku, Vlada KS je ponudila rok koji je bolestan – taj rok je prolongirao ispunjenje ovih 55 posto narednih 18 mjeseci, a trebalo je biti ispunjeno još jučer. Zbog toga obustavljamo naš rad – kazao je Zaid.

Pojasnio je da pacijenti koji zahtijevaju medicinsku skrb neće osjetiti štrajk.

- Kome treba, koje je ugrožene zdravlje za njega štrajk ne postoji. Svi drugi će osjetiti štrajk na način da će usluga zdravstvena biti prolongirana. Pacijenti su do sada razumni i na našoj strani i pozivam ih da takvi i ostanu, a nadležne da se urazume i da se dogovorimo – izjavio je Zaid.

{$galerijaFotografija}

Izet Hočko, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo izrazio je veliko nezadovoljstvo stanjem u kojem se nalaze i ljekari i pacijenti.

Umjesto dogovora traže zabranu štrajka

- Umjesto da mi ljekari i stomatolozi govorimo o uspjehu u oblasti zdravstva u KS, mi nažalost na ovaj način moramo da pokažemo da postojimo, da pokažemo društvu i državi da će ovakvim indolentnim, nekorektnim i pasivnim ponašanjem jednog dana ostati bez doktora u KS. Što je najžalosnije uopšte se ne brinu o tome što smo u situaciji da svakodnevno iz Sarajeva ljekari odlaze iz državnih ustanova kod privatnika, u druge kantone i van države. Otići iz Sarajeva u drugi kanton pokazuje koliko je vlast u Kantonu Sarajevo spremna da učini nešto za građane Kantona Sarajevo i za zdravlje naših pacijenata – kazao je Hočko.

Pojasnio je da su predstavnici resornog ministarstva i Vlade KS prošle sedmice pokazali da su spremni na dogovor, ali da su očigledno brzo promijenili mišljenje.

- U srijedu smo imali sastanak sa Vladom i bilo je dogovoreno da se u petak sastanemo opet da pokušamo riješiti problem koji su oni stvorili. Naš je pregovarački tim bio spreman za sastanak i čekali smo poziv, a apsurd je da smo dobili na kraju samo najavu da će nam zabraniti štrajk, dvije ustanove u KS, Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' i JU Dom zdravlja KS, uz Ministarstvo zdravstva KS, su podnijeli zahtjev da nam se zaustavi štrajk. Izjave iz Ministarstva zdravstva da štrajk nije legalan je pritisak na javnost i na sud. Ocjenu regularnosti štrajka može samo dati sud i čekamo njihovo očitovanje – napomenuo je i dodao: „Premijer Vlade KS Adem Zolj rekao je da je legalista i da će poštovati ono što je potpisano. Pitanje je zašto se onda od aprila sve odugovlači i ništa se ne radi konkretno. Mi još nemamo nikakv odgovor od strane Vlade KS da se sastanemo i pregovaramo“.

Napomenuo je da je budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja za 75 miliona veći u odnosu na prošlu godinu i da su u budžetu planirana srestva za poštivanje Kolektivnog ugovora, što je oko 2 miliona KM, međutim da im Vlada KS nude mnogo manje od toga - manje od jedan posto od ukupnog budžeta koji iznosi 424.700.000 KM.

- Ako nema para za opremu, za materijal, reagense, lijekove, za plaće, gdje su onda pare. Mi smo pokušavali da izbjegnemo štrajk, međutim nekima on odgovara onima koji se bave politikom, pa određene poene pokušavaju da izvuku na ovo. Ove aktivnosti se ne završavaju na ovome, ubrzo će biti protesti pred zgradom Vlade KS, a iza toga će ići i tužbe, a ići će na kraju i otkazi. Da vidimo ko me je u interesu u Sarajevu da ne bude više doktora – zaključio je Izet Hočko.

Podsjećamo, štrajk je počeo 5. septembra, a štrajkuju uposleni u Općoj bolnici "Abdulah Nakaš", domovima zdravlja, Zavodu za sportsku medicinu, Zavodu za medicinu rada, te Zavodu za zdravstvenu zaštitu žene i materinstva. 

Sindikat zdravstvenih radnika press 10.09.2018.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.