open-navfaktor-logo
search
Kosovo
U Zvečanu danas mirno, KFOR osigurava općinu
U Zvečanu, općini na sjeveru Kosova, u kojoj živi većinsko srpsko stanovništvo, danas je mirno, a vojnici KFOR-a osiguravaju prilaz općinskoj zgradi.
30.05.2023. u 12:07
get url
text

Kordon vojnika KFOR-a pod punom opremom blokirao je prilaz zgradi općine i postavljena je metalna ograda.

Nema protesta, a građani, uglavnom žene, u malim grupama stoje sa strane. Može se vidjeti i kako se čiste ulice nakon jučerašnjih nereda u kojima je povrijeđeno 30 vojnika KFOR-a u sukobu sa srpskim demonstrantima.

Prema saopćenju Policije Kosova jučer je uhapšeno pet demonstranata.

FOTO: AA

Policija Kosova je danas saopćila da su u ponedjeljak demonstranti, pojedinci/kriminalne grupe, ispoljenim ekstremnim nasiljem, doveli do eskalacije i degradacije sigurnosne situacije na sjeveru zemlje, ugrožavanja života ljudi, uključujući i živote službenika sigurnosnih institucija.

VEZANI TEKST - Na sjeveru Kosova jutros mirno, počelo novo okupljanje Srba

- Protesti u tri općine na sjeveru zemlje, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, nastavljaju se danas kod zgrada općine, situacija se trenutno smatra krhkom, ali mirnom - navodi se u saopćenju.

Kosovska policija, u skladu sa svojim službenim dužnostima, nastavlja sa obavezama u osiguravanju sigurnosti i nesmetanog odvijanja protesta, kao i saradnju/koordinaciju aktivnosti sa KFOR-om i relevantnim institucijama. Istovremeno, policijske jedinice preduzimaju sve istražne radnje vezane za jučerašnje slučajeve i razvoj događaja.

Kosovska policija i danas poziva građane da ostanu mirni i da ne nasjedaju na pozive na nasilne proteste i provokacije bilo koje prirode.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.