Uborak i Sutina: Za svirepo ubistvo 114 ljudi još niko nije odgovarao

objavljeno: 12.06.2018. u 19:27

Na lokalitetima Uborak i Sutina nedaleko od Mostara, desio se jedan od najvećih ratnih zločina u Hercegovini.  

U noći sa 13. na 14. juni 1992. godine, 114 građana bošnjačke i hrvatske nacionalnosti odvedeno je iz svojih kuća u Mostaru i atomskog skloništa u Zaliku te svirepo ubijeno pored gradske deponije Uborak, kao i na obližnjem lokalitetu Sutina, na sjevernom ulazu u Mostar.

Ove zločine počinile su srpske snage, potpomognute odranije od JNA. Iako je prošlo 26 godina od stradanja nedužnih Mostaraca, još se tapka u mjestu. Tužilaštvo BiH još vodi istražni proces i do danas nije podiglo nijednu optužnicu.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih na Uborku i u Sutini Adnin Hasić, koji je sredinom juna 1992. godine ostao bez oba roditelja, ističe kako su porodice žrtava ogorčene jer pred lice pravde još nisu izvedeni zločinci, odnosno izvršioci i naredbodavci ovog zločina, ali ne preostaje im ništa drugo nego čekati.

- Ratko Madić i Radovan Karadžić ipak su izvedeni pred Međunarodni krivični sud i osuđeni prvostepenim presudama. Iskreno se nadam da ćemo i mi dočekati da pred lice pravde budu izvedeni i oni koji su odgovorni za zločin na Uborku i Sutini - ističe Hasić.

Porodice žrtava i svjedoci su na raspolaganju Tužilaštvu BiH te istražiteljima. Prepričavajući iz godine u godinu svoje priče, dodaje Hasić, saznaju i neke nove detalje, te se tako slaže mozaik dešavanja iz tih kobnih dana 1992., poput dogovora Mate Bobana i Radovana Karadžića o razmjeni teritorije grada Mostara i Bosanskog broda, oslobađanja lijeve obale Neretve, do ovog stravičnog zločina koji je počinio četnički agresor u tom paničnom bijegu.

Iako su pojedini članovi porodica žrtava umrli čekajući pravdu, ključni svjedoci su još živi. Hasić ne gubi nadu da će na kraju krajeva nadležno Tužilaštvo podići optužnicu protiv zločinaca, a da će ih sud i osuditi kako dolikuje.

Porodice će sutra na dan kada ubijen najveći broj civila tog strašnog masakra obići mjesta stradanja. Kako je najavljeno, u 1 sati će biti upriličena posjeta Spomen-obilježju Uborak, pola sata kasnije posjeta Spomen-obilježju Sutina i u 12 sati posjeta Spomen-obilježju Zalik.

Podsjetimo, Uborak i Sutina prve su velike masovne grobnice otkrivene u BiH.