Ambasador Minasi čestitao je Džaferoviću na izboru za člana Predsjedništva BiH i poželio mu uspjeh u predstojećem radu, te prenio neformalne čestitke članova Parlamenta Italije te predsjednika Italije Sergia Mattarella, istaknuvši da će formalne čestitke uslijediti nakon ceremonije inauguracije članova Predsjedništva BiH.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima Italije i BiH za koje je konstatirano da su na vrlo visokom nivou, ali da ima dosta prostora za unapređenje međusobnih ekonomskih odnosa te da treba dodatno raditi da se prilike iskoriste.

Minasi se posebno interesirao za Džaferovićevo viđenje procesa uspostave vlasti na osnovu nedavno okončanih Općih izbora u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Džaferović istaknuo je da je vrlo važno da rezultati izbora budu što prije provedeni i da se uspostave novi organi vlasti, jer treba odmah početi raditi.

Dodao je da je BiH prijeko potrebna stabilnost, rad na realizaciji ekonomskih programa i ubrzanje njenog puta ka EU i NATO kao ključnim vanjskopolitičkim ciljevima naše zemlje.

Govoreći o procesu uspostave vlasti, Džaferović je rekao i da je bitno napraviti stabilne parlamentarne većine te da ih trebaju činiti političke partije koje imaju kapacitet da participiraju u većinama na svim nivoima vlasti u BiH. U takvim okolnostima postojala bi čvrsta i efikasna parlamentarna većina, a SDA će u njoj, kako je naveo, biti snažan stub kao pojedinačno najjača politička stranka. 

Džaferović je zahvalio na podršci koju Italija pruža BiH na svakom planu a naročito na njenom euroatlantskom putu na šta je ambasador Minasi ponovio da će Italija ostati veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i da će nastaviti da pruža svaku podršku razvoju i intergracijama BiH.

On je ovom prilikom prenio i nadu vlasti Italije da će cjelokupno novoizabrano Predsjedništvo BiH zajednički raditi u interesu svih naroda i svakog građanina Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.