U jeku pandemije COVID-19, Oružane snage BiH učestvovale su u operacijama gašenja požara po pozivu i u potpunoj koordinaciji sa civilnim strukturama u općinama Drvar, Tuzla, Prozor i Mostar. Požari su uspješno lokalizovani, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

Pripadnici 2. helikopterskog skvadrona Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH iz kasarne Rajlovac, helikopterima UH-1H iz zraka su gasili požare kod Drvara 19. marta, kod Tuzle 8. aprila te istoga dana drugim helikopterom na području općine Prozor, gdje su nastavili gašenje 9. i 10. aprila. Na području Mostara gasili su od petka 10. travnja, gdje je angažman završen u ponedjeljak 13. aprila.

Svi letovi provode se uz sve potrebne sigurnosne mjere u vrijeme pandemije COVID-19. Operacije gašenja požara su se uspješno izvršavale i pored nepovoljnih meteo uslova, jakog vjetra te teško pristupačnog terena za helikopterske nalete s vedrom. Ukupno je utrošeno 41,8 sati resursa helikoptera OS BiH i izbačeno oko 120.000 litara  vode.

Pored toga, pripadnici 4. pješadijske brigade OS BiH u noći sa 12. na 13. aprila, ljudskim i materijalnim resursima pružili su podršku civilnim organima u gašenju i lokaliziranju požarišta na području Rujišta kod Mostara. Zajedno sa skupinom civila, pripadnicima Gorske službe spašavanja i u koordinaciji s Profesionalnom vatrogasnom jedinicom Mostar, zadatak je realiziran, i požar je stavljen pod kontrolu.

Oružane snage BiH su potpuno tehnički osposobljene te profesionalno spremne i obučene odgovoriti na sve zahtjeve civilnih struktura, kada su požari u pitanju. Gašenje požara iz zraka predstavlja jedan od najopasnijih i najsloženijih letačkih zadataka, zbog čega su helikopteri OS BiH opremljeni specijaliziranom opremom namijenjenom za te vrste letova. Helikopterske posade OS BiH su obučene i imaju mnogo iskustva kada je riječ o gašenjima požara na lokalitetima širom Bosne i Hercegovine te ove zadatke izvršavaju u skladu s najvišim sigurnosnim standardima. Ekstremno visoke temperature, težina podvjesnog tereta i slaba vidljivost na požarištu zahtjevaju najviši stepen osposobljenosti helikopterskih posada i besprijekornu koordinaciju posade.

Tokom izvršenja zadataka pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine pridržavaju se svih mjera zaštite od COVID-19.

- Ovim putem pozivamo sve građane BiH, da svi zajedno istrajemo u uspješnoj borbi protiv širenja COVID-19, pridržavajući se svih zvaničnih preporuka, mjera prevencije i zaštite. Još jednom naglašavamo da će Oružane snage BiH djelovati na zahtijev i uz odobrenje Predsjedništva BiH, te biti spremne da reaguju u skladu sa zakonom propisanom misijom da bi pružile pomoć civilnom stanovništvu na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

 

 

 

Ured za odnose s javnošću