Posljednji se dogodio proteklog vikenda kada je jedna osoba nasrnula na inspektora prilikom inspekcijske kontrole ugostiteljskog objekta u Bosanskom Brodu. O incidentu su obaviješteni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, kao i dežurni tužilac. 
 
Također, u proteklih nekoliko dana napadnuta su još dva inspektora u toku inspekcijske kontrole poštovanja epidemioloških mjera u ugostiteljskom objektu u Banjoj Luci. I u ovom slučaju je jedna osoba nasrnula na inspektore, te je jednog inspektora fizički gurnuo usljed čega je on pao, a drugom inspektoru su nanesene vidne tjelesne povrede u predjelu lica. I u ovom slučaju obaviješteni su pripadnici policije.

- Riječ je o tendencioznim napadima na službena lica što iziskuje hitnu reakciju nadležnih organa, te očekujemo da će tužilaštvo i sud sankcionisati napadače na zakonom propisan način - saopćeno je iz Inspektorata RS-a. 

Zbog nepoštovanja preventivnih mjera zaštite od epidemije u zajednici i radnim sredinama, inspektori su u kontrolama izvršenim u proteklih sedam dana izrekli kazne u iznosu od 249.000 КM, dok je za dva objekta izrečena mjera privremene zabrane rada. Inspektori u RS-u su protekle sedmice izvršili 1.446 inspekcijskih kontrola, a u 136 slučajeva subjekti su zatečeni u prekršaju.