Učiteljica u OŠ "Branko Radičević" u Ravnom Selu, u općini Vrbas u Srbiji, snimala je autističnu djevojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dijete nije za inkluzivnu nastavu i da je treba isključiti iz škole.

Direktor je protiv učiteljice podnio krivičnu prijavu, a Humanitarno kulturno društvo "Multiart" iz Vrbasa, koje brine o djeci s posebnim potrebama, zahtijeva da bude sankcionisan i drugi prosvjetni radnik, jer je držao djevojčicu dok ju je kolegica snimala.

Prema riječima direktora škole Vladimira Kaljevića, majka djevojčice, za koju ističe da je vrlo odgovoran roditelj, javila je ličnom asistentu da će kasniti dvadesetak minuta u dolasku po dijete. Međutim, djevojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica, koja nije njen razredni starješina, uzela je telefon i počela da je snima.

Djevojčicu je to dodatno uznemirilo, a sve vrijeme ju je držao njen učitelj, koji je uplakano dijete preuzeo od ličnog asistenta. Učiteljica, koja je snimala dijete, doskorašnji je direktor OŠ "Branko Radičević", a učitelj prijašnji.

- Dijete je ispričalo majci šta se dogodilo, a to su potvrdili i radnici škole, o čemu su sačinjene službene zabilješke. Sama učiteljica nije negirala da je snimala dijete. Učitelj je u razgovoru o tom slučaju ostao bukvalno nijem, a o tome kako se ponašao pokazao bi snimak, u koji nismo imali uvida - rekao je direktor.

On kaže da je nedopustivim snimanjem djeteta nanijeta bruka školi, zbog čega je pripremljen i disciplinski postupak, čije će aktiviranje zavisiti od reakcije javnog tužioca, kojem je podnijeta prijava protiv učiteljice. Direktor navodi i da je djevojčica premeštena u drugo odjeljenje.

Društvo "Multiart" je oštro osudilo snimanje djeteta, naglašavajući da Srbija ima vrlo jasan i strogo definisan Zakon o sprječavanju diskriminacije osoba s invaliditetom.

- Ako je dijete primljeno u inkluzivnu nastavu na osnovu stručnog mišljenja psihologa i pedagoga, onda to niko drugi ne može da ospori, a pogotovo ne da prikuplja dokaze da se dijete izbaci iz škole - kaže Boris Bijelović, potpredsjednik UO i koordinator programskih aktivnosti sa djecom u "Multiartu".

Majka, koja je željela da ostane anonimna, kazala je da neće pokretati privatnu tužbu zbog snimanja djeteta, jer smatra da je dovoljno što je škola podnijela prijavu. "Multiart" i Savez udruženja Srbije za podršku osobama sa autizmom ponudili su besplatnu advokatsku pomoć ako porodica djevojčice bude izložena bilo kakvom pritisku.