open-navfaktor-logo
search
FHMZ
Udari vjetra još danas, evo kad nam ponovo stiže snijeg
Na dionicama u zapadnim i jugozapadnim krajevima Bosne i Hercegovine zabilježeni su jaki udari vjetra, posebno na području: Bihaća, Livna, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Glamoča i Ključa.
11.02.2020. u 10:38
get url
text

Kako je rečeno iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH udari vjetra će trajati još samo danas prije podne i u skladu s tim je izdato žuto upozorenje.

- Udari vjetra su od 40 i 60 kilometara na sat, u planinama idu do 70, a lokalno i do 80 kilometara na sat. Radi se o olujnom vjetru, a vjetar je slab do umjeren, južnog i jugozapadnog smijera - kazao je Feni dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH Ibrahim Hadžismajlović.

Dodao je da u narednim danima nema naznaka za neke jače udare vjetra.

- U petak će u ranim jutarnjim satima biti vjetra koji će biti jak i u vrijednosti je oko 40-ak kilometara na sat. U skladu s tim nije ni izdato upozorenje za petak - kazao je Hadžismajlović.

U BiH za danas se prognozira nestabilno vrijeme sa kišom, koja će se sa juga i zapada tokom dana proširiti i na ostala područja zemlje. Od srijede ujutro 12. febuara u Bosni će ponegdje biti mraza, a u planinskim područjima i snijega. U četvrtak 13. februara suho i djelimično sunčano, a u petak 14. februara oblačno sa kišom.

- Stabilno vrijeme možemo očekivati 13. februara, a već 14. februara padavine koje će zbog većih temperatura širom BiH će biti u obliku kiše, dok u centralnim i pojedinom dijelovima istočne Bosne možemo očekivati u nekim malo većim nadmorskim visinama pojavu snijega - kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

Za dane vikenda kao i tokom većeg dijela sljedeće sedmice očekuje se stabilno i djelimično sunčano vrijeme.

- Prema sadašnjim pokazateljima nove snježne padavine mogu se očekivati 20. odnosno 21. februara - kazao je Zulum.

Jutarnje temperature zraka u Bosni varirat će od -2 do 3, na jugu zemlje od 4 do 10. Maksimalne dnevne temperature u Bosni između 5 i 11, u Hercegovini od 10 do 16 stepeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.