open-navfaktor-logo
search
Kampanja "Buđenje"
Udruženja neratnih invalida uputila zahtjev Novaliću i Drljači za isplatu jednokratne novčane pomoći
Danas je veliki broj udruženja koji podržavaju kampanju "Buđenje" Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH uputio urgentani zahtjev premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću i Ministarstvu rada i socijalne politike za isplatu jednokratne novčane pomoći.
08.12.2022. u 15:46
get url
text
protest osoba sa invaliditetom ispred zgrade Vlade FBiH
protest osoba sa invaliditetom ispred zgrade Vlade FBiH

Udruženja neratnih invalida iz Tuzlanskog kantona "Imam Pravo", Udruženje za edukaciju, profesionalno osposobljavanje i socijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom te Udruženje roditelja djece i mladih s invaliditetom Futura su kao članice Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH danas uputile urgenciju zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći linearno.

Podršku kampanji "Buđenje", koja se provodi na području Federacije BiH s ciljem poboljšavanja prava djece sa poteškoćama u razvoju i osoba sa neratnim invaliditetom, a u sklopu koje se insistira na ispunjavanju njihovih zahtjeva među kojima je i isplata jednokratne pomoći, pridružuju se konstatno udruženja iz cijele Federacije koja na adresu Vlade i Ministarstva šalju identičan zahtjev.  

- Za isplatu jednokratne pomoći na području Federacije BiH za osobe sa neratnim invaliditetom 60 posto, 70 posto, 80 posto, 90 posto i 100 posto najkasnije do kraja januara 2023. godine, na način da se linearno isplate - navedeno je u zahtjevu prema kojem traže raspodjelu jednokratne pomoću na sljedeći način:

- Za osobe sa 100-postotnim invaliditetom traži se isplata 1.080 KM,

- Za osobe sa 90-postotnim invaliditetom traži se isplata 972 KM,

- Za osobe sa 80-postotnim invaliditetom traži se isplata 864,

- Za osobe sa 70-postotnim invaliditetom traži se isplata 756 KM te

- Za osobe sa 60-postotnim invaliditetom traži se isplata 648 KM jednokratne pomoći. 

Između ostalog, udruženja su navela i obrazloženje svojih zahtjeva u kojem navode da "osobama sa neratnim invaliditetom naknade nisu mijenjane od 2016. godine".

- Također od 2009. godine, osobe sa invaliditetom 60 posto, 70 posto i 80 posto ne ostvaruju nikakva prava. U tom periodu svjedoci smo višestrukog povećanja troškova života i svakog vida podrške za osobe sa invaliditetom. Ovaj zahtjev ističemo kao urgentan i prioritetan s obzirom na aktuelnu ekonomsku situaciju u Bosni i Hercegovini - stoji u zahtjevu te iz udruženja upozoravaju da će se radikalnije boriti za svoja prava ukoliko se ne ispoštuju njihovi zahtjevi.

U slučaju neispunjenja istog, bit ćemo primorani radikalizirati načine borbe za ostvarivanje naših prava, poručuju iz udruženja te pozivaju Vladu FBiH da hitno stupi u pregovore sa predstavnicima Unije osoba i organizacija osoba sa invaliditetom u FBiH oko ispunjenja ostalih zahtjeva koji su im zvanično upućeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.