open-navfaktor-logo
search
Uputili zahtjev
Udruženja penzionera FBiH traže usvajanje budžeta do 25. januara, spominju se i protesti
Savez udruženja penzionera u Federaciji BiH uputio je zahtjev Parlamentu FBiH da Prijedlog budžeta FBiH za 2023. i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta FBiH budu razmotreni i usvojeni najkasnije do 25. januara.
06.01.2023. u 10:32
get url
text

Istaknuto je da je materijalni položaj penzionera u FBiH i pored redovnog i vanrednog usklađivanja penzija i jednog povećanja iznosa najniže penzije u 2022., zahvaljujući inflaciji, a posebno enormnom rastu cijena osnovnih životnih namirnica, na granici socijalnog minimuma.

Procjenjuju da više od 75 posto penzionera u Federaciji BiH ne živi život dostojan čovjeka, već preživljava.

Podsjećaju da je Upravni odbor Saveza udruženja penzionera u FBiH pravovremeno poduzimao mjere i tražio rješenje koja su ipak bila nedovoljna, te su penzioneri, nemajući drugog izlaza, zaprijetili protestima.

Vlada FBiH je 26. decembra 2022. na sastanku s predstavnicima Saveza penzionera u FBiH iskazala opredjeljenje da se od 1. januara 2023. omogući akontativno usklađivanje penzija za 11,1 posto, pod uslovom da Budžet FBiH za 2023. bude na vrijeme usvojen. To bi značilo da bi penzioneri povećanje penzije za 11,1 posto mogli dobiti s redovnom isplatom januarske penzije.

Vlada Federacije BiH je 28. decembra 2022. uputila u parlamentarnu proceduru prijedlog Budžeta FBiH i prijedlog Zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2023. sa zahtjevom da budu razmatrani po hitnom postupku.

Da bi penzioneri dobili uvećane januarske penzije za koje su u prijedlogu Budžeta FBiH za 2023. planirana sredstva u značajnijem iznosu, jedini uslov ja da oba doma Parlamenta FBiH do 25. januara usvoje Budžet FBiH.

- U slučaju da ne budete imali sluha i ne usvojite Budžet FBiH u naznačenom roku, a opredijelite se za Odluku o privremenom finansiranju do 31. marta, penzionerima u tom periodu penzije će biti umanjene za procenat povećanja u prošloj godini, što bi izazvalo nezadovoljstvo i neminovne proteste ove populacije, pred zgradom Parlamenta FBiH - navedeno je u pismu Saveza udruženja penzionera u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.