open-navfaktor-logo
search
Sjećanje
Udruženje bosanske omladine Štutgart: Genocid u Srebrenici neće se nikada zaboraviti
Mimohod  kroz najvažnije ulice grada završio se na jednom od najpoznatijih trgova Schillerplatz Stuttgar
08.07.2019. u 18:42
get url
text

U organizaciji Udruženja bosanske omladine Štutgart i  pokroviteljstvom Generalnog konzulata BiH u Štutgartu jučer  je održana  velika  manifestacija Dan sjećanja na 24. godine od genocida u Srebrenici. Manifestaciji su pored više hiljada prisutnih građana  prisustvovali i generalni konzul BiH u Štutgartu  Began Muhić,  zastupnik u njemačkom  Bundestagu Josip Juratović i ministar u Vladi FBiH Edin Ramić.

Početak manifestacije i mirni mimohod otpočeo je ispred zgrade Generalnog konzulata BiH u Štutgartu intoniranjem himni BiH i zemlje domaćina Njemačke. Mirnim mimohodom upućena  je jasna poruka da se genocid u Srebrenici neće nikada zaboraviti, i da se građani koji su razasuti po cijelom svijetu kao biseri na prelijepom đerdanu koji se zove Bosna i Hercegovina neće umoriti i  posustati  u borbi za pravdom i istinom.

Mimohod  kroz najvažnije ulice grada završio se na jednom od najpoznatijih trgova Schillerplatz Stuttgar. Uz bogat kulturno-vjerski program i obraćanje prisutnih zvanica i organizatora  upućene su brojne poruke mira, zajedništva, ljubavi prema drugim, ali i čvrsto opredjeljenje u demokratskoj borbi da istrajno neće dozvoliti da laž i nepravda nadjačaju pravdu i istinu, da će podsjećati članice UN-a na njihovu historijsku katastrofalnu grešku nepoštivanja Rezolucije Vijeća sigurnosti 819 gdje su se članice obavezale da će braniti demilitarizovanu zonu Srebrenica koristeći sva sredstva uključujući i upotrebu sile. Nisu spriječile najveći zvjerski zločin nad nedužnim golorukim civilima nakon Drugog svjetskog rata- genocid, uprkos njihovoj obavezi.

„Ne možemo vratiti mrtve, niti možemo izbrisati bol iz srca njihovih najmilijih i svih nas, ali možemo svi zajedno se zavjetovati da ćemo istrajati u borbi za istinom i pravdom i da ćemo na tim principima graditi dobre odnose jer istina i pravda uvijek  moraju pobijediti. Taj svoj zavjet smo danas svojim prisustvom na dostojanstven i civilizovan način i uputili“  poručeno je sa skupa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.