open-navfaktor-logo
search
Velika smrtnost
Udruženje penzionera Zenica: Za četiri mjeseca 551 zahtjev za posmrtninu
Udruženje penzionera Zenica obavijestilo je članove da imaju razumijevanja i strpljenja kod isplate posmrtnina, na koje se sada malo duže čeka, zbog enormno povećanog broja smrtnih slučajeva. 
28.04.2021. u 18:14
get url
text

- Ovim putem želimo da obavijestimo naše članove da je izrazito velika smrtnost penzionera koja je bila posebno izražena u zadnja tri mjeseca 2020.godine, nastavljena i u ovoj 2021.godini. Za nepuna četiri mjeseca ove godine, Udruženje je isplatilo 381 naknadu za posmrtnine dok još imamo 170 prijavljenih za ovu vrstu naknade, to znači da smo dobili 551 zahtjev za isplatu.

Napominjemo da je ranijih godina prije pandemije COVID-19, mjesečno bilo u prosjeku 55 zahtjeva za posmrtnine, a sada je više od 100 zahtjeva mjesečno. Za tako veliki broj zahtjeva potrebna su veća sredstva nego što je mjesečni priliv sredstava od članarine - stoji u saopćenju. 

Udruženje se, navode dalje, opredijelilo da zaštiti svoje članove i nije se odlučilo na smanjivanje visine naknade za posmrtnine, iako postoji statutarna mogućnost za to.  Zbog toga je prisiljeno da posmrtnine isplaćuje sa odgodom, što je znatno povoljnije za članove. 

- Očekujemo da će se ova situacija smiriti u naredna četiri mjeseca uz znatno manji broj umrlih kao što je bio slučaj u svim ranijim godinama. Zbog svega iznesenog molimo naše članove za razumijevanje i strpljenje čime će mnogo pomoći uspješnom radu Udruženja.

Udruženje u svim slučajevima stoji uz svoje članove i ovakvim radom omogućeno je i izvršavanje ostalih obaveza a posebno pomoć penzionerima u vidu subvencija za lijekove, poklon paketa, banjske rehabilitacije i drugih obaveza. Još jednom se zahvaljujemo našim članovima na razumijevanju i pozivamo ih na poštivanje mjera i da se čuvaju od ove pošasti. Napominjemo da je na društvenim mrežama po navedenom pitanju prisutno dosta nekorektnih optužbi na račun Udruženja, proisteklih iz neinformisanosti o teškoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo. Molimo članove Udruženja da ne prihvataju nekorektne i neargumentovane komentare koje imaju neke druge ciljeve- navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.