Udruženje "Sahan" uspješno realizuje radionice filcanja vune

objavljeno: 13.07.2018. u 10:28

Udruženje za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije "Sahan" osnovano je sa ciljem podrške nezaposlim ženama, njihove obuke i edukacije kroz različite radionice. Iako postoji relativno kratko, ovo udruženje se može pohvaliti zanimljivim projektima, a jedan od njih je realizovan i u Vogošći.

Razlozi zbog kojih su došli na ideju organiziranja ovakve vrste edukacionih radionica je veliki broj nezapolsnih žena koje su  zainteresirane za ovu vrstu kreativnih edukacija.

Cilj radionice je da promovišu rezultate druge faze projekta "Filcanje" koji je podržala Općina Vogošća. Filcanje je tehnika kojom se od sirove češljane vune mehaničkim i toplinskim djelovanjem dobija tkanina ili čvrsti puni oblik - gust i neraskidiv materijal filc. Tehnikama mokrog i suhog filcanja žene će naučiti "kako se filca", odnosno oblikuje vuna u gotove predmete prilikom samo jednog susreta.

- Nezaposlenost je jedan od gorućih problema, a kada je riječ o nezaposlenosti žena, tu je situacija još teža jer je u BiH 54 posto žena nezaposleno i to je jedan od glavnih prioriteta na kojima trebamo raditi. Podržavali smo žene da pokrenu svoje male biznise, njihovo samozapošljavanje, te da na neki način budu mehanizam kako da ti mali biznisi plasiraju svoje proizvode na tržište – istakla je Fikreta Nazifović, predsjednica Udruženja "Sahan".

Namjera je da se promoviše nematerijalno kulturno nasljeđe, te da se potakne socijalno poduzetništvo žena. Prošle godine radionice filcanja su podržali Općina Centar i Ministarsvo kulrure i sporta Kantona Sarajevo, a ove godine Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, UNDP i Općina Vogošća, te UNDP i Općina Centar.

- Svjesni smo da druge zemlje ulažu mnogo veća sredstva u ekonomski razvoj i ekonomsko osnaživanje žena, međutim za nas je bilo važno da odaberemo jednu temu i da se na nju fokusiramo kako bismo uložili snažnije napore jer je ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost jedan od najvećih prioriteta bosanskohercegovačkog društva – navela je Nazifović.