Udruženje sudija i tužilaca Republike Srpske oglasilo se saopćenjem za javnost, kako navode, "ovodom aktuelnih dešavanja u vezi sa objavljivanjem snimka na portalu Žurnal.info kojim se u kontekst stavlja predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te povodom 'atmosfere javnog linča' koji se stvara u medijskom prostoru". 

Oni u svom saopćenju, koje potpisuje predsjednik Upravnog odbora Udruženja sudija Republike Srpske Milenko Milekić, navode: 

-Pretpostavka nevinosti je osnovni postulat demokratskog društva koji moraju poštovati svi i koja se odnosi na svakoga uključujući nosioce pravosudnih funkcija pa tako i predsjednika VSTV-a. Sve okolnosti ovog slučaja treba što prije da provjeri i istraži nadležno tužilaštvo, te procesuira sva odgovorna lica. Nadležno tužilaštvo mora svoj posao raditi u miru bez bilo kakve vrste pritiska od strane bilo političkih predstavnika, bilo medija. Za sva ponašanja nosioca pravosudnih funkcija uključujući i članove i predsjenika Vijeća predviđene su procedure utvrđivanja odgovornosti, te se iste procedure shodno Zakonu o VSTV-u moraju poštovati.

Nikakvi vaninstitucionalni oblici pritiska na članove i predsjednika VSTV-a nisu dozvoljeni, te se sve odluke VSTV-a u tom kontekstu moraju poštovati. Udruženje sudija Republike Srpske daje punu podršku VSTV BiH u njegovim odlukama povodom ovih pitanja, te će iste bezrezervno poštovati -navodi se u saopćenju.