open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Udruženje "Žena žrtva rata": Maltretiranje povratnika pod plaštom borbe protiv pandemije
Udruženje "Žena žrtva rata" saopćilo je da je, uvažavajući borbu na suzbijanju zaraze i zaštitu stanovništva od koronavirusa, vlastima u Republici Srpskoj uvođenje vanrednog stanja dalo mogućnost da bi provodili strožije mjere posebno prema prognaničkom i povratničkom bošnjačkom stanovništvu.
09.04.2020. u 16:45
get url
text

U saopćenju za javnost preciziraju da Bošnjaci koji imaju porodična imanja ili zemlju koju obrađuju na području Višegrada, a žive u Federaciji BiH nailaze na velike probleme kako da to učine.

- Sve koji se upute u Višegrad zaustavljaju, prije mosta Mehmed paše Sokolovića, na punktu na kojem je policija i civilna zaštita. Tu ih pregledaju. Od njih traže da ostanu 14 dana u izolaciji, na imanju koje obrađuju, da kupe toplomjer (ako nemaju), svaku noć mjere temperaturu i to jave na broj 124. Onima, koji moraju pristati i na taj uslov, ne daju rješenje za određivanje te izolacije - navodi se u saopćenju.

Kako ističu "savjesni smo građani, nije problem ispoštovati proceduru da bismo doprinijeli smanjenju širenja pandemije izazvane koronavirusom".

- Problem je što ljudi ne mogu ostati 14 nego tri do četiri dana i što mnogi od njih nemaju kuću nego samo zemljište koje obrađuju. Posebno je apsurdno da nam se ne daju pismena rješenja o izolaciji, samo usmene naredbe. Zato što smo stigli iz Sarajeva, kao da smo iz neke druge države. Koliko znamo, Vijeće ministara BiH nije donijelo nikakvu odluku o zabrani kretanja na području Bosne i Hercegovine - navode iz Udruženja i dodaju da je obrađivanje zemlje za njih važno da bi "osigurali dodatne prihode, a najviše za svoje preživljavanje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.