open-navfaktor-logo
search
Ogorčeni
Udruženje žrtava rata Foča zatražilo da se ukloni mural Draži Mihailoviću
Tugu i bol sjećanja na te dane i još nezarasle rane, produbili su novom provokacijom neki novi tumači zbivanja i kreatori politike novih zločina na ovom području, saopćili su
24.06.2019. u 10:37
get url
text

Udruženje žrtava rata Foča 92-95 uputilo je dopis načelniku općine Foča Radisavu Mašiću, predsjedniku Skupštine općine Izetu Spahiću i rukovodstvu nadležnih općinskih organa sa zahtjevom da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, a radi se o slici četničkog generala Draže Mihailovića.

Zatraženo je da nadležni u skladu sa svojim ovlaštenjima učine sve da se taj mural odmah ukloni, "u želji za uspješnost u političkim aktivnostima za prosperitet i bolje življenje u općini Foča".

 - Sa neizmjerno velikim ogorčenjem obraćamo se cjelokupnoj domaćoj i svjetskoj javnosti, zapanjeni zbog nove, razumu nepojmljive provokacije svih Bošnjaka opštine Foča, stradalnika u ratnim zbivanjima od 1992-1995. godine, povratnika na područje grada i općine, to je jeziva poruka svima koji žive, žele da žive ili samo dolaze u ovaj grad – navodi predsjednica Udruženja Halida Konjo-Uzunović u saopćenju za javnost.

Podsjetila je da je ovih dana svijet svjedočio obilježavanju 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, te da je u Foči, uz učestvovanje ovog udruženja, održana manifestacija sjećanja i opomene na hiljade seksualnih zločina počinjenih u tom gradu i općini. I UN Tribunal za ratne zločine u ex Jugoslaviji potvrdio je zločine silovanja u Foči i osudio zločince.

- No, tugu i bol sjećanja na te dane i još nezarasle rane, produbili su novom provokacijom neki novi tumači zbivanja i kreatori politike novih zločina na ovom području. Riječ je o ogromnoj zidnoj slici, muralu postavljenom na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, a radi se o slici Draže Mihailovića, ratnog zločinca kojeg je, zbog zlikovačkog djelovanja u Drugom svjetskom ratu, osudio sav slobodoljubivi dio svjetske civilizacije -  dodaje se u saopćenju.

Historija prostora ex Jugoslavije, kako se navodi, zabilježila je na prostoru opštine Foča najužasnije genocidne radnje, zvjerska ubijanja hiljada nevinih stanovnika muslimana i muslimanskog imena i prezimena. Historičar Vladimir Dedijer iznosi provjerene podatke s početka 1942. godine o ubijanju više od jedne trećine ukupnog broja Bošnjaka u Foči. Ti su se zločini ponavljali i u kasnijem periodu Drugog svjetskog rata, pa se može govoriti o minimalno više od 10 hiljada nevino ubijenih u fočanskoj općini.

Historijski podaci, na osnovi kojih je suđeno Mihailoviću, kazuju o više od 150.000  pripadnika "nesrpskog" stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od djelovanja jedinica tzv. Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović.

I u ratu vođenom na ovom prostoru od 1992-1995. godine, zabilježena su velika stradanja brojnih Bošnjaka i drugih "nesrpskih" stanovnika općine Foča. Protjerivanja, silovanja, ubistva dešavala su se s istom ideologijom četničkog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.