open-navfaktor-logo
search
Osnivači Superlige
UEFA još razmišlja: Realu, Barceloni i Juventusu prijeti izbacivanje iz Lige prvaka
Real Madrid, Barcelona i Juventus mogli bi da se suoče sa žestokim kaznama zbog umiješanosti u formiranje Superlige.
27.04.2022. u 23:19
get url
text

Italijanska Gazzetta dello Sport donosi vijest o mogućim sankcijama za klubove koji su formalno i dalje članovi spomenutog takmičenja.

Podsjetimo, 12 klubova je željelo da napravi novo evropsko takmičenje, ali nakon nevjerovatnog pritiska javnosti i navijača, ideja je propala za samo 48 sati.

Prošle sedmice je Privredni sud u Madridu donio odluku koja UEFA-i daje odriješene ruke po pitanju kažnjavanja ovih klubova. U tom pogledu očekuju se iste sankcije kao i za ostale velikane koji su izašli iz Superlige, koja je direktna konkurencija Ligi prvaka. Kazna drugim klubovima iznosila je 15 miliona eura i pet posto sezonskih prihoda.

Prema izvorima Gazzette, UEFA još neko vrijeme neće poduzimati mjere. Sredinom juna zakazano je novo ročište na madridskom sudu, a Evropski sud pravde neće donijeti odluku o legitimnosti Superlige sve do 2023. godine.

Italijani navode da je UEFA spremna na svaku moguću akciju u slučaju da tri navedena kluba ponovo otkažu poslušnost i odbiju platiti kaznu.

Spominje se čak i izbacivanje iz Lige prvaka. S obzirom na datum odluke Evropskog suda pravde, takva, najstroža sankcija mogla bi se aktivirati tek za sezonu 2023/24.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.