open-navfaktor-logo
search
Teške optužbe
UEFA pokrenula istragu, oglasio se Čeferin: Barceloni prijeti protjerivanje iz Lige prvaka
Evropska fudbalska federacija (UEFA) namjerava do juna odlučiti o tome da li će Barceloni biti zabranjeno sudjelovanje u Ligi prvaka naredne sezone, nakon otkrića da je klub platio milione dolara kompanijama povezanim sa španskim sudijskim dužnosnikom.
04.04.2023. u 12:41
get url
text

Barcelona se suočava s optužbama zbog navodnih isplata koje je klub vršio tadašnjem potpredsjedniku španske sudijske organizacije.

Katalonski gigant optužen je da je održavao odnos s Joseom Marijom Enriquezom Negreirom koji je, navodno, u zamjenu za novac provodio radnje koje su dovodile ddo favoriziranja Barcelone kod arbitara na travnjaku.

Navodi se da je Barcelona uplatila 7,3 miliona eura na konto dvije kompanije u vlasništvu Negreire.

UEFA je prošlog mjeseca zatražila istragu u ovom slučaju, a disciplinci krovne kuće evropskog fudbala mogu zabraniti timovima nastup u Ligi prvaka na jednu sezonu, pod uvjetom da se utvrdi da su bili umiješani u namještanje utakmica.

List Marca piše da UEFA želi da njeni istražitelji provedu brz postupak, kako bi se slučaj riješio prije početka naredne sezone. Navodno, odluka bi trebala biti poznata u junu ove godine.

U slučaju da UEFA izbaci Barcelonu iz svojih takmičenja, to bi omogućilo klubu dovoljno vremena za žalbu UEFA-i i Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Izvjesno je da će Barcelona na terenu izboriti nastup u Ligi prvaka, s obzirom na to da je trenutno lider španske La Lige sa 12 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Real Madrid.

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin rekao je da je upoznat o ozbiljnosti slučaja.

- Informiran sam i situacija je izuzetno ozbiljna. Toliko je ozbiljna da je, po mom mišljenju, jedna od najozbiljnijih u fudbalu koje sam vidio - rekao je Čeferin za slovenski list Ekipa.

On je dodao da ne može dalje komentarisati slučaj s obzirom na to da istragu provodi nezavisno disciplinsko tijelo.

Španski list Mundo Deportivo objavio je da isplate na račin Negreirovih kompanija datiraju iz 2001. godine, odnosno iz prvog mandata sadašnjeg predsjednika Joana Laporte.

Iz Barcelone se brane da su unajmili usluge vanjskog konsultanta koji je davao informacije vezane za suđenje u cilju da se stručni štab što bolje pripremi, dodavši kako je to uobičajena praksa u profesionalnom fudbalu.

Laporta je početkom marta odgovorio na skandalozne tvrdnje:

- Barcelona nikad nije kupovala sudije i Barca nikad nije imala namjeru kupovati sudije. Apsolutno nikad - rekao je Laporta.

Još uvijek nisu objavljeni dokazi da se zapravo utjecalo na arbitre ili pojedine utakmice.

Barcelona je negirala bilo kakvu krivicu ili sukob interesa, uz odbranu da je plaćala za tehničke izvještaje o sudijama i da nikad nije pokušala utjecati na odluke koje oni donose na terenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.