UEFA potvrdila: Ovo su gradovi u kojima će se igrati EURO 2020. godine

Objavljeno: 07.12.17 u 18:21

Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je danas konačan spisak gradova domaćina Evropskog prvenstva 2020. godine.

Na spisku je 12 metropola (London, München, Rim, Baku, St. Peterburg, Kopenhagen, Amsterdam, Bukurešt, Glasgow, Dublin, Bilbao, Budimpešta), dok je Bruxelles otpao zbog problema sa stadionom.

Belgijci su trebali izgraditi novi nacionalni stadion u Grimbergenu sjeverno od Bruxellesa kapaciteta 62.000 gledalaca, međutim Eurostadium neće biti gotov do početka EURO-a.

Kao moguće zamjene za Bruxelles spominjali su se Stockholm i Cardiff, no UEFA je na kraju odlučila četiri utakmice koje su se trebale igrati u belgijskoj prijestolnici prebaciti u London, koji će tako ugostiti ukupno sedam utakmica.

- Koncept uvođenja EP-a u 13 različitih zemalja osmišljen je kako bi manje zemlje, poput Velsa, imale jedinstvenu priliku učestvovati u organizaciji tako velikog turnira. Zbog toga smo tužni i razočarani UEFA-inom odlukom - saopćili su iz Fudbalskog saveza Velsa.

Također, odlučeno da će se prva utakmica EURO-a igrati u Rimu, a već ranije je bilo poznato kako će se polufinala i finale igrati u Londonu, na Wembleyju. Novost je i da su određeni domaćini pojedinih grupa.

GRUPA A: Rim i Baku

GRUPA B: Sankt Peterburg i Kopenhagen

GRUPA C: Amsterdam i Bukurešt

GRUPA D: London i Glasgow

GRUPA E: Bilbao i Dublin

GRUPA F: München i Budimpešta

OSMINA FINALA: Kopenhagen, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Bukurešt i Glasgow

ČETVRTFINALE: München, Baku, Sankt Peterburg, Rim

POLUFINALA i FINALE: London