UEFA potvrdila: Zmajevi nisu nositelji u Ligi nacija, ovo su mogući protivnici

Objavljeno: 07.12.17 u 18:58

Žrijeb grupa Lige nacija, eksperimentalnog takmičenja Evropske fudbalske federecije (UEFA) bit će obavljen 24. januara u Švicarskoj (Lozana).

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine, kao što smo i ranije pisali, svrstana je u Diviziju B, a ono što je bilo poznato ranije, danas je dobilo i službenu potvrdu. Zmajevi će biti u drugoj jakosnoj grupi zajedno sa Švedskom, Ukrajinom i Republikom Irskom.

U jakosnoj grupi A su Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, a u jakosnoj grupi 3 Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska. Ujedno, to je osam potencijalnih protivnika našeg državnog tima.

Treba naglasiti da odlukom UEFA, zbog sigurnosnih razloga, u istoj grupi neće moći biti Rusija i Ukrajina.

Divizija B će biti podijeljena u četiri grupe, a pobjednici grupa će izboriti promociju u diviziju A, dok će posljednjeplasirani ispasti u diviziju C za naredno izdanje koje će se igrati 2020. godine.

Pobjednici grupa, koji se kroz kvalifikacije ne plasiraju na EURO 2020, igrat će baraž u martu 2020. godine, a samo će se pobjednik plasirati na završni turnir najboljih evropskih reprezentacija. Ukoliko je pobjednik grupe izborio plasman na EURO kroz kvalifikacije, onda će u baražu igrati slabije plasirana ekipa iz određene grupe.

Prvo kolo na programu je od 6. do 8. septembra 2018. godine, a finala u periodu od 5. do 9. juna 2019. godine.