Tako će se ruski fudbaleri do 17 godina boriti za odlazak na Evropsko prvenstvo kojem će domaćin iduće godine biti Kipar, a jednako tako će mlade fudbalerke Rusije do 17 godina igrati u kvalifikacijama za kadetsko EP u Švedskoj.

Uz to, ruske reprezentacije tom prilikom neće smjeti isticati rusku zastavu, neće biti intoniranja ruske himne, kao ni bilo kakvih obilježja države ili matičnog saveza, niti će igrati na domaćem terenu, prenosi Hina.

Nakon što je krenula ruska invazija na Ukrajinu UEFA je iz svih takmičenja isključila ruske reprezentacije i klubove, a ovo je od tada prva odluka koja je donesena u korist Ruskog fudbalskog saveza.

- Djeca nisu odgovorna za postupke odraslih i ne bi zbog toga trebala ispaštati. Fudbal uvijek pa i sada mora slati poruke mira, ljubavi i tolerancije - navedeno je iz UEFA-e nakon zasjedanja Izvršnog odbora na Kipru.

UEFA je danas odlučivala i organizacijama pojedinih takmičenja, a Bosni i Hercegovini je dodijeljeno domaćinstvo Evropskog prvenstva za juniorke 2026. godine.