Učestvovao u genocidu: Bivši oficir Vojske RS-a deportovan iz SAD-a u BiH

objavljeno: 12.01.2018. u 11:21

Bivši oficir Vojske RS-a Jovo Asentić deportovan je u ponedjeljak iz Chicaga u Bosnu i Hercegovinu zbog sumnje da je lagao američke imigracione vlasti o njegovoj ulozi u ratu 1990-ih godina u BiH, saopćila je američka Služba za imigracije i strance (ICE).

Vlasti su 2006. godine otkrile da je Asentić u nekoliko navrata lagao o svojoj ulozi tokom rata u BiH. Nakon što su mu predočeni dokazi priznao je da je bio pripadnik Zvorničke brigade između 1992. i 1996. godine, a odluka o njegovoj deportaciji donesena je u januaru 2016. godine.

On je osumnjičen da je tokom jula 1995. kao visoki oficir bio zadužen za blokiranje jednog od izlaza iz Srebrenice. Sudija za imigraciju izjavio je da su Asentićeve lažne izjave "izuzetno ozbiljne" s obzirom na to da je lagao iz straha od zabrane dolaska u SAD, ali i zbog toga što je laž bila u kontekstu njegove vojne službe za vrijeme rata u BiH.

Podsjetimo, u decembru 2017. Vlada Sjedinjenih Američkih Država optužila je Olivera Dragića (42) za imigracione prevare prošle godine, jer u pristupnim papirima za boravak u toj zemlji nije naveo da je učestvovao u ratu u Srebrenici 1995. godine.

Tužioci kažu da je Dragić dao lažne izjave o svojoj ulozi u ratu 1990-ih pri prijavljivanju statusa izbjeglice u SAD-u, prenijele su Nezavisne.