UG Svjetlo i NVO Partneri uputili su medijima svoju reakciju povodom poziva na informativni razgovor Muje Aganovića, predsjednika  Saveza RVI paraplegičara Federacije Bosne i Hercegovine.

Reakciju prenosimo u cijelosti: 

-Cijenjeni novinari, tragom informacije sa pojedinih portala saznali smo da je Mujo Aganović, predsjednik Saveza RVI i paraplegičara FBiH, u subotu nakon povratka u Zenicu sa skupa posvećenog promociji vrijednosti tradicionalne porodice, gdje je bio jedan od govornika, pozvan na informativni razgovor u zenički MUP. Istu informaciju odmah smo provjerili telefonskim pozivom našem borcu Muji Aganoviću da se uvjerimo u istinitost ovih navoda.

Aganović nam je potvrdio da je istina da je bio na spomenutom informativnom razgovoru, te kako kaže: "Odmah po dolasku u Zenicu dobio sam poziv iz MUP-a na koji sam se odmah odazvao. Moram istaknuti da je naša zenička policija bila susretljiva prema meni, ponijeli su se profesionalni i državnički".

Policajci zeničkog MUP-a obrazložili su Aganoviću privođenje pozivom iz Sarajeva, uz obrazloženje da je u njegovom obraćanju postojala nota prijetnje američkom ambasadoru, njegovoj ekselenciji Ericu Nelsonu.

Po obavljanju informativnog razgovora, na sreću, naš borac i ratni vojni invalid Mujo Aganović pušten je kući. Obraćamo vam se duboko uvrijeđeni ovakvim postupkom prema ratnom vojnom invalidu koji je za ovu zemlju dao ono što mu niko od nas ne može vratiti ili nadoknaditi, svoje zdravlje. I kako je rekao u subotu ne žali i opet bi dao sve i više za svoju zemlju i svoj narod. Dragi mediji, imate moć da branite prave stvari i vrijednosti, iskoristite je i istražite ko je i zašto vršio pritisak na policiju da se naš borac ponižava na ovako perfidan način. Kao organizatori ovog događaja osjećamo se dužni da reagujemo na ovakvu nepravdu jer je očito kršenje prava na slobodu mišljenja i izražavanja svakog pojedinca pa tako i RVI-a Muje Aganovića. Pitamo se, da li je sloboda samo ono što "oni" dozvole i pravo ono što njima odgovara, te zašto Milorad Dodik može govoriti šta hoće i koliko hoće ne samo jednom ambasadoru, nego mnogima, a ne privodi se na informativne razgovore?

Mujo Aganović zahvalio se ambasadoru na svemu što čini za našu zemlju, istakao kako cijeni sve napore koje SAD ulaže u pomaganju naše zemlje i pozvao ga da jednako učestvuje u kreiranju podloge za poštivanje prava svih građana BiH, pogotovo onih obespravljenih na sve moguće načine, spomenuvši između ostalog, Srebrenički cvijet i zastavu duginih boja.

Mi kao društvo uz dug koji nikad nećemo moći vratiti Muji Aganoviću, kao i svim borcima koji su dali živote ili zdravlje za sve nas, dugujemo makar da kažemo da nas se tiče i da se izvinjavamo za sve neugodnosti koje je doživio u subotu.

Srdačno,

UG Svjetlo i NVO Partneri