open-navfaktor-logo
search
Jesu li otrovani?
Uganda: Pronađeno šest mrtvih lavova u nacionalnom parku
U jednom od najpoznatijih parkova u Ugandi pronađeno je šest mrtvih lavova, saopćili su iz Uprave za divlje životinje (UWA).
21.03.2021. u 14:02
get url
text

Tijela su pronađena u nacionalnom parku Queen Elizabeth, 300 kilometara zapadno od glavnog grada Kampale. Park privlači hiljade stranih turista svake godine. Lavovi su pronađeni mrtvi u parku, a šokantna je i činjenica da su neki dijelovi tela lavova nestali, izjavio je sinoć menadžer za komunikacije Uprave Bashir Hangi.

- Pronađeno je i osam mrtvih lešinara na mjestu incidenta, što ukazuje na mogućnost da su nepoznati počinioci otrovali lavove. Uzimajući u obzir da su delovi tijela lavova nestali, ne možemo isključiti i mogućnost nelegalne trgovine divljim životinjama - dodao je.

Istraživački tim Uprave za divlje životinje nalazi se u parku.

- Uprava snažno osuđuje nelegalno ubijanje divljih životinja, ne samo zato što to negativno utječe na turizam u zemlji, već i na stvaranje prihoda, koje podrazumijeva očuvanje i rad zajednice u našim zaštićenim oblastima - naveo je.

Prema njegovim riječima, osim prihoda u oblasti turizma koji ide državi, građani koji žive u blizini nacionalnog parka također dobijaju 20 posto tog novca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.