Ugostitelji na Trebeviću ogorčeni: Zbog nemara vlasti ceste neočišćene, trpimo velike gubitke

objavljeno: 11.12.2017. u 17:30

U Pino Nature hotelu na Trebeviću danas je održana pres konferencija povodom nečišćenja glavnog puta Sarajevo-Trebević. Zbog toga je protekli vikend veliki broj Sarajlija bio neugodno iznenađen stanjem puteva, a što se direktno odrazilo i na promet ugostiteljskih objekata. 

Kako je kazao osnivač firme Relax Tours Tarik Jašarević, Sarajevo je “u protekloj sedmici proglašeno za najzagađeniji grad u Evropi što je onemogućilo građanima kretanje na otvorenom prostoru. Napokon prekrasna sunčana nedjelja, a ujedno i jedini slobodan dan koji imaju je potakla građane na odlazak na obližnje planine i izletišta kao što je Trebević, međutim to im je bilo onemogućeno nemarom onih koji su bili zaduženi za čišćenje glavne ceste“.

- Trebević treba da bude dnevni boravak Sarajlija, budući da se nalazi u srcu samog grada, nekoliko hiljada ljudi je ove nedjelje krenulo ka Trebeviću, među kojima i porodice sa malim bebama, kao i starije osobe koji su izmaltretirani se vraćali, sudarali, okretali na cesti ili proveli po nekoliko sati u autu samo 5 minuta vožnje od centra Sarajeva. Žalosno je da imamo ovakav biser u stomaku samog grada a da ga nemarom onih koji za to primaju ogromna sredstva podcjenjujemo i uništavamo, te oduzimamo našim građanima pravo da odmore barem taj jedan dan u sedmici na čistom zraku. Napomenuo bih i da je gradonačelnih Skaka veliki prijatelj Trebevića, te da se zajedno sa nama privrednicima bori za oživljavanje ovog bisera, međutim potrebna mu je i pomoć ostalih odgovornih po pitanju ovog veoma važnog ponavljajućeg problema – kazao je Jašarević.

Direktor Sunnylanda Amer Čorić je istaknuo da je Sunnyland za vikend imao pad prometa u iznosu od 50 posto za što je bio kriv isključivo nepristupačan i neočišćen glavni put.

- Ukoliko se ovi problemi u zimskoj sezoni nastave, mi ćemo biti prinuđeni otpuštati zaposlene zbog nemogućnosti isplate plaća i pokrivanja naših troškova. Trenutno Sunnyland zapošljava oko 70 radnika koji prehranjuju svoje porodice - rekao je Čorić.

Direktor hotela Level Up, poznatijeg kao bivši Napretkov dom, Demir Hodžić poručio je da se “građanima ovakvim nemarom odgovornih osoba oduzima osnovno pravo na kretanje, te im se narušava bezbijednost kako imovine tako i života. Pored čišćenja puta, bilo bi idealno da imamo nekoliko policijskih patrola koje bi bile prisutne na ovom potezu Sarajevo- Trebević zbog sigurnosti građana“.

Dragana Stanišić, vlasnica restorana Brus, je istaknula da je prekrasna sunčana nedjelja uništena kako građanima tako i zaposlenicima, ugostiteljima i hotelima na Trebeviću.

- Svi smo bili na radnim mjestima i spremni da na najbolji način ugostimo naše građane međutim sve je bilo uzalud, građani uz silnu volju i želju nismu mogli doći niti do Brusa niti do Vile Andrea niti do Trebevićkog raja - rekla je Stanišić.

Direktorica Pino Nature hotela Aida Terzić kazala je da je žalosno da “se mi u 21. vijeku sastajemo i govorimo o osnovnim gradskim obavezama kao što je čišćenje puteva oko glavnog grada BIH, i svake godine je isti scenarij“.

- Odlazimo na svjetske sajmove turizma promovišući ljepote BIH, uložimo vlastita sredstva kako bi što veći broj turista privukli na naše tržište i onda goste dočeka ovakva slika neuređenosti kako terena tako i države. Brojni inostrani gosti su nam otkazivali uplaćene sobe i rezervacije uz objašnjenje da ne mogu vozilom stići do naših objekata. Moram istaći da se Pino Nature Hotel kao i Napretkov dom (Level up) nalaze na području Zaštičenih pejzaža, općina Stari Grad, zbog čega bi morali posvetiti dodatnu pažnju na uređenje, čišćenje i održavanje. Pozivamo građane da budu bučniji tražeći svoja prava koja im uskraćuju oni koji su za svoje poslove jako dobro plaćeni i to njihovim novcem – kazala je Terzić.