open-navfaktor-logo
search
Kontradiktorno
Ugrijalo u Mostaru, i aluminij se topi: Čović za neformiranje vlasti krivi SDA, ali priznaje da ima "jedan uvjet"
Ocijenio je Čović u jednom dahu da formiranja vlasti neće biti do 14. septembra, za kada je najavljen Kongres SDA, te da je Izborni zakon jedini uvjet HDZ-a za formiranje federalne vlasti
26.07.2019. u 15:37
get url
text

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović se ponovo našao u raskoraku između interesa svoje stranke i partnera iz SNSD-a, koji stoje na putu formiranju vlasti u BiH, te potrebe da odgovornost za neformiranje vlasti fakturiše drugima. Taj raskorak rezultira kontradiktornim tezama, a nekoliko takvih je u javnost plasirao nakon današnje sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Ocijenio je Čović u jednom dahu da formiranja vlasti neće biti do 14. septembra, za kada je najavljen Kongres SDA, te da je Izborni zakon jedini uvjet HDZ-a za formiranje federalne vlasti. Prvom tezom je nastojao odgovornost za neformiranje vlasti fakturisati SDA-u, predstavljajući taj zastoj kao rezultat podređenosti političkih procesa u BiH dešavanjima unutar SDA, dok je drugom tezom potvrdio činjenicu da je prepreka za formiranje federalne izvršne vlasti uvjetovanje HDZ-a usvajanjem izmjena Izbornog zakona po ukusu te stranke.

Za formiranje novih saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH, što su procesi koji su prije četiri godine vođeni i finalizirani gotovo pa sinhronizirano, sve je spremno. Tako barem tvrdi Čović, uz opasku da njegova stranka ima "samo jedan uvjet", a to je Izborni zakon BiH, kojeg politički lideri u BiH uz posredovanje međunarodnih zvaničnika i stručnjaka bezuspješno pokušavaju riješiti više od decenije. Činjenica da su okviri za ispunjavanje tog "samo jednog uvjeta" ograničeni HDZ-ovom specifičnom interpretacijom samo jedne od odluka nadležnih institucija, one Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić", dodatno usložnjava situaciju.

Dakle, za formiranje vlasti u BiH, barem na nivou FBiH, nije relevantan 14. septembar i Kongres SDA već neracionalna potreba HDZ-a da proces formiranja tog nivoa vlasti uvjetuje usvajanjem zakonskog rješenja koje bi, ukoliko bi se usvojilo na način na koji to toj stranci odgovara, bilo protivno evropskim demokratskim standardima.

Svi preduvjeti za formiranje Vijeća ministara su, tvrdi Čović, također spremni i kao takvi čekaju punih pet mjeseci. I za finalizaciju tog procesa se, pojasnio je, čeka Kongres SDA.

Propustio je Čović spomenuti da je dosadašnja prepreka za formiranje novog saziva državne izvršne vlasti bilo insistiranje njegovog tradicionalnog političkog partnera Milorada Dodika na nepoštivanju vladavine prava. Uprkos vrlo jasnim i preciznim odredbama Zakona o odbrani BiH koje se odnose na NATO integracije naše zemlje, SNSD ne odustaje od opstruiranja dostavljanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), što je jedna od obaveza BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u.

Tek ukoliko bi Dodik 14. septembra donio odluku da poštuje vladavinu prava, Čovićeva izjava o tom datumu kao prekretnici za formiranje vlasti bi dobila smisao. Delegati na Kongresu SDA su se mnogo ranije izjasnili o provedbi Zakona o odbrani BiH, te u tom kontekstu je 14. septembar apsolutno irelevantan, pa je odluka o odnosu prema tom zakonskom rješenju, koja predstavlja i osnovnu prepreku za formiranje Vijeća ministara BiH, u potpunosti u rukama SNSD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.